Nieuws10 dec '11 08:51Aangepast op 10 dec '11 22:05

CDA heeft scenario kabinetscrisis klaar [update]

Auteur: BNR Webredactie

Als het kabinet valt, is het CDA daar volgens voorzitter Ruth Peetoom op voorbereid.

Door de economische crisis lijken extra bezuinigingen onvermijdelijk. Het CDA-partijbestuur heeft twee weken geleden vergaderd over een scenario voor als het kabinet mocht vallen.

Zo is er besproken hoe er snel een nieuwe CDA-leider kan worden aangewezen. Verder wil Peetoom niet kwijt hoe het scenario eruit ziet, maar "op het moment dat het zich voordoet, staan we er", aldus de CDA-voorzitter zaterdag in NRC Handelsblad.

Wilders
Volgens CDA-kenner Pieter-Gerrit Kroeger zijn er twee belangrijke redenen voor het CDA om zulke voorzorgsmaatregelen te nemen. Ten eerste heeft Wilders ervoor gepleit om veel harder in ontwikkelingssamenwerking te snijden dan het CDA wil. Ten tweede is er de slechte ontwikkeling van de economische groei, waardoor harde bezuinigingen nodig zijn.

Kroeger vindt het dan ook zeer verstandig dat de partij rekening houdt met een kabinetscrisis. "Je zou toch als partijvoorzitter je werk niet goed doen als je niet in de organisatie gaat vragen: stel dat die man [Wilders] de stekker eruit haalt, hebben wij dan geld voor posters, hebben we een partijleider, hebben we een programma, hebben we ideeën?"

Volgens Kroeger zullen deze zaken conreet worden in de aanloop naar het bekend worden van CPB-cijfers in februari. VVD en CDA zullen dan ook met gedoogpartner PVV om tafel moeten om over bezuinigingen te praten.

Kritiek
In het NRC-interview uit Peetoom kritiek op het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Volgens haar gaat de coalitie “voorbij aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn”. Zo zouden naar haar idee fundamentele kwesties als de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en de woningmarkt moeten worden aangepakt.

Peetoom vindt verder dat haar eigen partij minder “gedomineerd” moet worden door financieel-economische thema’s. “Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft. Daarop moeten wij ons gaan profileren.”

Het is de eerste keer dat de nieuwe CDA-partijvoorzitter zich zo duidelijk politiek uitspreekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen