Nieuws15 nov '11 17:02Aangepast op 16 nov '11 13:22

Nederland stelt (te) hoge eisen gezinshereniging

Auteur: Marike Schols

Het is maar de vraag of het Nederland lukt om de Europese regels over gezinshereniging aan te scherpen.

Wie problemen heeft met de regels voor gezinshereniging, kan nu aankloppen bij de EU.

Eurocommissaris Malmström heeft een luisterend oor voor iedereen die er iets over wil zeggen. Burgers, belangenverenigingen en lidstaten hoort ze allemaal aan.

Fraude voorkomen
Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft al laten weten dat Nederland wil dat de EU strengere eisen stelt. Die regels moeten fraude voorkomen en het integratieproces van de immigranten versnellen.

Jorrit Rijpma, docent Europees Recht aan de Universiteit Leiden, zegt dat Nederland wel heel hoge eisen stelt, ook in vergelijking met landen die in dezelfde soort situatie zitten, zoals Frankrijk of Duitsland.

Te streng
De minister wil bijvoorbeeld dat de partners niet jonger zijn dan 24 jaar. Uit een arrest van het Britse Hogerhuis is al gebleken dat het verhogen van de leeftijd de integratie juist vermindert.

Verder wil Leers een toets waaruit blijkt dat de band met het gastland groter is dan die met het land van herkomst. Volgens Rijpma geef je de lidstaat hiermee carte blanche om aan te geven of iemand wel of niet mag komen.

"Wat Nederland voorstelt rekt de grenzen best wel op", aldus Rijpma.

Rechten
Het is dan ook nog maar de vraag of de Nederlandse wensen gehoor krijgen bij Europa, verwacht Rijpma. Niet alleen de Europese Commissie oordeelt hierover, het Europees Parlement geeft ook zijn stem. En het is bekend dat het EP staat op het recht van gezinshereniging en familieleven.

In 2008 ging het Parlement naar het hof van Luxemburg over de huidige regels: die waren een schending op het recht van familieleven. Het Parlement kreeg overigens geen gelijk.

Deze week begint de zogeheten consultatie periode van Eurocommissaris Malmström. Iedereen die wil, kan zijn advies geven over de richtlijn gezingshereniging.

BNR Europa is iedere dinsdag van 14.30 tot 15.00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen