Nieuws16 aug '12 14:15Aangepast op 16 aug '12 17:09

Kritiek op uitspraken Roemer

Auteur: Harmen Simon Teunis

PvdA en D66 hebben uitgehaald naar SP-leider Emile Roemer nadat hij had gezegd dat hij niet van plan is om eventuele boetes uit Brussel te betalen als Nederland zich niet aan de begrotingseisen houdt.

In een interview met het FD noemt Roemer het "idioterie'' om strikt de EU-norm te handhaven dat een begrotingstekort hooguit 3 procent mag bedragen, zonder de omstandigheden mee te wegen. "De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? "Over my dead body", aldus Roemer.

"De uitspraken van Roemer, mogelijk de nieuwe premier, zeggen niet veel meer dan dat de Europese regelgeving zijn rug op kan. Zo heeft Roemer in een klap bereikt waar zijn partij voor staat als het gaat om Europa", zegt FD-journalist Martin Visser in Brussel op BNR.

Politieke reactie gewenst
Jan Schinkelshoek, communicatiestrateeg en ex-campgane leider onder Lubbers zegt op BNR: "Mocht Roemer premier worden, manouvreert hij Nederland in een uitzichtloze situatie. Dit is een standpunt dat je niet kan volhouden. Er zal ongetwijfeld over de 3% afspraak te onderhandelen zijn, zoals dat ook met de Grieken is gebeurd. Maar volgens mij wil Nederland geen onderhandelingen over een mogelijk ruimer begrotingstekort, laat daar geen misverstand over zijn." Roemer is direct, neemt een sterk standpunt in tegen Europese regelgeving. Goed? "Nu is het de taak aan de andere partijen om te reageren op de standpunten van de SP", zegt Schinkelshoek.

VVD, CDA en GroenLinks nemen afstand van Roemer. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Roemer met een dubbele tong spreekt en niet geloofwaardig is. "Mooi, Roemer wil geen EU-boete betalen. Maar waarom wel 7 miljard euro per jaar aan lidmaatschap EU en miljarden extra aan ontwikkelingshulp?" PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemt de uitspraak "onverstandig''. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zet de SP zich met deze opstelling buitenspel.

Meer tijd van Europa
Roemer, wiens partij aan kop gaat in de meeste peilingen, wil volgend jaar met investeringen de economie aan de gang krijgen. Nederland zou wat Roemer betreft net als Spanje meer tijd van Europa moeten krijgen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Ook de PvdA is tegen een strikte handhaving van de begrotingsnorm. Maar volgens partijleider Samsom is "dreigen met veto's of stoppen van betalingen onverstandig". Hij ziet meer in het smeden van bondgenootschappen met andere lidstaten om een einde te maken aan "de eenzijdige bezuinigingsagenda van conservatieve regeringen". Volgens Samsom lost dat meer op dan "je met veto's aan de kant plaatsen".

Niet serieus te nemen
Volgens D66-leider Pechtold is "een kandidaat-regeringsleider met dit soort rabiate standpunten niet serieus te nemen. De SP zet zichzelf buitenspel." CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit naar Roemer. Volgens hem is de SP-leider "ervaringsdeskundige". Als wethouder van financiën in Boxmeer stond hij al onder curatele, weet Knops. VVD'er Mark Harbers zegt dat Roemer "van Nederland een Griekenland" maakt. Jolande Sap (GroenLinks) stelt: "Zo kennen we de SP weer, vette tomaat naar Europa. Mopperen over boetes helpt niet. Verstandig links beleid voeren wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen