Nieuws17 aug '12 19:17Aangepast op 17 aug '12 20:21

VVD loopt uit op SP

Auteur: Anne-Greet Haars

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, dan zou de VVD uitkomen op 35 Kamerzetels. De SP kan rekenen op 29 zetels in het parlement.

Dat blijkt uit de Politieke Barometer van vrijdag van Ipsos Synovate. Vorige week resulteerde de peiling in 32 zetels voor de VVD en 31 voor de SP.

PvdA
De derde partij van het land is volgens de Politieke Barometer de PvdA met 23 zetels. Op de vierde plaats staat de PVV met 18 zetels.

In de peiling van het tv-programma EenVandaag van woensdag was de SP goed voor 39 zetels en de VVD voor 31 zetels.

Verwachting
Uit de peiling van Ipsos Synovate blijkt dat 36 procent van de kiezers verwacht dat de SP de grootste wordt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van eind april. Volgens 3 op de 10 stemgerechtigden heeft de VVD de beste papieren om als grootste partij uit de bus te komen.

Andere partijen
Bij de overige partijen is de stand als volgt: D66 en CDA worden even groot met elk 14 zetels, GroenLinks komt niet verder dan 4 Kamerzetels, ChristenUnie 5, SGP 3, Partij voor de Dieren 3 en 50+ 2.

De politieke barometer is gebaseerd op onlineonderzoek onder een representatieve steekproef van 1105 stemgerechtigde Nederlanders.

Gerelateerde artikelen