Nieuws21 feb '12 13:42

Lawine-onderzoek kan weken duren

Auteur: Karin Backx

Het onderzoek van justitie in Oostenrijk dat is begonnen na het lawineongeluk waarbij prins Friso afgelopen vrijdag zwaargewond raakte, kan nog weken duren.

Bij het onderzoek wordt gekeken of de skivriend van de prins nalatigheid verweten kan worden. Dat laat het Openbaar Ministerie in Feldkirch dinsdag weten. Het gaat om een standaard onderzoek, dat altijd wordt ingesteld bij dit soort lawineongevallen.

De vriend met wie prins Johan Friso aan het skiën was, kan mogelijk in staat van beschuldiging worden gesteld vanwege nalatigheid met ernstige gevolgen.

Aansprakelijk

Die suggestie werd dinsdag al gewekt door Telegraaf-correspondent Rob Zavelberg op Radio 2. Politieonderzoek moet verder uitwijzen of de vriend daadwerkelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor nalatigheid.

Als wordt gekeken naar de omstandigheden rondom het ongeluk, denkt Stephan Wijnkamp advocaat in Oostenrijk, skileraar en lid van het bergreddingsteam, dat er zeker een schuldvraag kan voortvloeien uit het ongeluk. "Op basis van de feiten die in de media worden gepresenteerd is die kans zeer denkbaar."

Helling
Ook vindt de advocaat dat de piste naar de helling, waarop Friso werd bedolven, mogelijk afgesloten had moeten worden. Op vrijdagmorgen is al geprobeerd de helling vrij van lawines te maken.

De vriend van Friso, die eigenaar is van het hotel waar de koninklijke familie te gast is, werd niet direct na het ongeval gehoord, omdat hij in een shock verkeerde.

De hotelier en Friso kennen elkaar al meer dan 40 jaar, het zijn boezemvrienden. Dus de verwachting is dat Friso de hotelier volledig vertrouwde. Volgens Wijnkamp is dat ook terecht, want 'als je daar woont, moet je de gevaren kennen'.

Stabiel
Prins Friso werd vrijdag onder een lawine bedolven. De toestand van de prins is volgens het laatste bericht van de RVD ongewijzigd: 'stabiel maar niet buiten levensgevaar'. 

Een nieuwe prognose kan pas aan het einde van de week worden gegeven.

Gerelateerde artikelen