Nieuws21 feb '12 11:19

Is skimaatje prins Friso medeschuldig of niet?

Auteur: Harmen Simon Teunis

De vriend met wie prins Johan Friso afgelopen vrijdag aan het skiën was, wordt binnenkort verhoord. Onderzocht wordt of hij medeschuldig is aan het ongeval.

Als wordt gekeken naar de omstandigheden rondom het ongeluk, denkt Stephan Wijnkamp advocaat in Oostenrijk, skileraar en lid van het bergreddingsteam, dat er zeker een schuldvraag kan voortvloeien uit het ongeluk. "Op basis van de feiten die in de media worden gepresenteerd is die kans zeer denkbaar."

Drie factoren die een rol spelen
Maar, zegt Wijnkamp, "Er zijn eigenlijk drie factoren die daarbij een rol spelen." "De eerste factor is de deskundigheid van Moosbrugger", legt Wijnkamp uit. "Ze kijken naar wat voor deskundigheden hij heeft toen hij de helling ging afdalen. Hij was ook lid van de bergredding en was een ervaren alpinist."

Zorgvuldig handelen
Daarnaast is het de vraag of Moosbrugger zorgvuldig heeft gehandeld. "Wat voor maatregelen heeft hij genomen om de risico’s te beperken? Daar zijn allerlei methoden voor. De ons bekende methode is die van Werner Munter, waarmee risico’s worden gemeden."

Het is daarbij belangrijk om te weten of hij het lawinenlagebricht heeft gelezen. Wijnkamp: "Dat wil zeggen, elke dag komt de lawinenwarndienst hier en wordt er een bericht uitgebracht. Dat wordt je geacht te lezen als je in het gelände gaat hier. Daarnaast moet hij aantonen waarom hij daar in die helling is gaan skiën, ondanks het feit dat het lawinestufe vier is."

Vertrouwen op deskundigheid
Het laatste punt is de vraag of prins Friso daadwerkelijk op de deskundigheid van zijn vriend heeft vertrouwd. "U moet zich dat voorstellen als twee vrienden die in een auto stappen. De ene vriend heeft zijn rijbewijs en de ander niet. Degene met rijbewijs zit achter het stuur en gaat rijden. Hij rijdt 220 kilometer per uur. Het wordt mistig en hij blijft hard rijden, ondanks dat het zicht slecht is. Er ontstaat een ongeluk. Dan kan het ook zijn dat de medepassagier gewond raakt."

"Dan kan het dus zo zijn dat de bestuurder strafrechtelijk aansprakelijk is", zegt Wijnkamp op BNR.

Gerelateerde artikelen