Nieuws18 jan '12 07:19

Te weinig, te laat tegen hongersnood

Auteur: Edme Koorstra

Volgens hulporganisaties heeft zowat iedereen het laten afweten om de honger in de Hoorn van Afrika op tijd te bestrijden.

Overheden, hulporganisaties en de Verenigde Naties krijgen ervan langs in een rapport van Oxfam en Save the Children. Ze zouden niet goed hebben gereageerd op de waarschuwingssignalen voorafgaand aan de hongersnood in de Hoorn van Afrika.

Regen
Maanden voor het uitbreken van de honger was al duidelijk dat er een crisis op komst was, staat in het rapport. Sommige partijen reageerden, maar de meeste betrokkenen gingen pas aan de slag toen ook het tweede jaar op rij de regen uitbleef. Toen waren op een aantal plekken al mensen gestorven van de honger. De uiteindelijke massale hulp was niet alleen te laat, maar ook te weinig.

Fouten
Oxfam en Save the Children spreken van fouten in het internationale systeem. Volgens de organisaties moet de nadruk liggen op het voorkomen van de crisis, in plaats van het aanpakken van de crisis. Organisaties en overheden willen echter pas gaan helpen als ze zeker weten dat er sprake is van een crisis, en dan is het vaak te laat, aldus het rapport.

Handvest
Een van de manieren om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen is volgens de organisaties het ondertekenen van het Handvest tegen Extreme Honger. Wie dit handvest tekent, belooft onder meer de lokale productie van voedsel te ondersteunen, de allerarmsten te beschermen, voedsel betaalbaar te maken en gewapende conflicten te verminderen. Het Handvest wordt inmiddels gesteund door Kenia, Noorwegen, Groot-Brittannië en een aantal organisaties.

Gevolgen
Door de droogte zijn in de Hoorn van Afrika tussen de 50.000 en 100.000 mensen om het leven gekomen. Momenteel kampen nog zeker 13 miljoen mensen met de gevolgen van de ramp. De lessen die uit deze hongersnood zijn getrokken, kunnen volgens de hulporganisaties al snel weer in de praktijk worden gebracht: in de Sahel dreigt honger uit te breken. Miljoenen mensen in zeker vijf landen kunnen daardoor in de problemen komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen