Nieuws17 aug '11 07:41

China: geen toegang tot Bin Laden-heli

Auteur: Edme Koorstra

China zegt dat het geen toegang heeft gekregen tot de geavanceerde helikopter waarmee Amerikaanse commando's in mei de actie tegen terreurleider Osama bin Laden uitvoerden. Berichten daarover zijn "ongegrond en belachelijk'', laat Peking via zijn staatsmedia weten.

De Britse krant Financial Times meldde zondag op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid dat China de geheime Amerikaanse helikopter mocht bekijken van Pakistan. Chinese ingenieurs konden het toestel fotograferen en onderdelen ervan bestuderen, schreef het dagblad.
Harde landing
De helikopter was onbruikbaar geraakt na een harde landing bij het onderkomen van Bin Laden in het Pakistaanse stadje Abbottabad. De commando's probeerden het toestel te vernietigen, maar slaagden daar slechts deels in.
Aanpassingen
Uitgelekte foto's lieten aanpassingen zien waarmee de helikopter mogelijk onzichtbaar voor radar was gemaakt. Direct na de aanval toonden Amerikaanse bronnen zich al bezorgd over de mogelijkheid dat de opkomende supermacht China belangrijke informatie over de helikopter in handen zou krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen