Nieuws7 nov '12 13:45Aangepast op 7 nov '12 14:17

Economische groei EU keldert opnieuw

Auteur: Mijke Hurkx

De Nederlandse economie krimpt dit jaar minder hard dan verwacht, maar groeit in 2013 waarschijnlijk niet zo sterk als eerder werd voorspeld.

Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend bij de presentatie van de zogeheten herfstprognose voor economische groei.

De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk met 0,3 procent krimpen. Eerder ging Brussel uit van een daling van 0,9 procent.

2013
Over 2013 is Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) echter minder positief geworden. In de lente ging hij nog uit van een groei van 0,7 procent, zal de Nederlandse economie nu naar verwachting maar 0,3 procent groeien.

De bescheiden groei in 2013 zal te danken zijn aan export, aangezien Nederlandse consumenten liever de hand op de knip houden en sparen, verwachten de rekenmeesters van de EU.  Zeker huiseigenaren die de waarde van hun huis zien dalen.

Huizenmarkt
Brussel waarschuwt dat de situatie op de Nederlandse huizenmarkt zwaar drukt op de Nederlandse economie. Het vertrouwen zou bij consumenten terug kunnen komen als de daling van de huizenprijzen zijn dieptepunt heeft bereikt. Maar ook als er meer duidelijkheid is over toekomstig beleid over de huizenmarkt.

De inflatie zal geleidelijk afnemen. Van naar verwachting 2,8 procent naar 2,4 procent in 2013 en 1,6 procent in 2014. De werkloosheid zal echter toenemen van 5,4 tot 6,2 procent in 2014, zo berekende Brussel.

Nederland zal dit jaar nog niet voldoen aan de Europese norm van 3 procent als het gaat om het begrotingstekort. Dat zal waarschijnlijk uitkomen op 3,7 procent. Maar in 2013 zal het zakken naar 2,9 procent.

In de vooruitzichten van de commissie konden de afspraken van de nieuwe regering van VVD en PvdA nog niet worden meegenomen.

Europa
De economische groei in de Europese Unie zal volgend jaar nog minder zijn dan eerder verwacht. De werkloosheid zal "onacceptabel'' hoog blijven.

Brussel gaat inmiddels uit van een vooruitgang van hoogstens 0,4 procent in de hele unie, en van slechts 0,1 procent in de eurozone. Een half jaar geleden ging de commissie nog uit van een groei van 1,3 procent voor de unie en 1 procent voor de eurozone komend jaar.

Maar ook in Europa zal hierna groei te zien zijn. Na de recessie in 2012 en bescheiden groei volgend jaar, verwacht Rehn voor 2014 al een wezenlijke verbetering met een groei van 1,6 procent in de EU. De eurozone zou uitkomen op 1,4 procent groei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen