Nieuws25 jan '12 14:40Aangepast op 25 jan '12 15:00

IMF zet meer druk op Griekse ketel

Auteur: Edme Koorstra

Als Griekse investeerders en de overheid er niet uitkomen, moeten overheden en centrale banken ook een deel van de schulden afschrijven, waarschuwt IMF-topvrouw Lagarde.

"De balans tussen de bijdrage van de publieke en de private sector is een zorgwekkende kwestie'', zei voorzitter Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds.

"Als de schuld van Griekenland door private investeerders niet ver genoeg wordt teruggebracht, dan moeten publieke houders van Griekse schulden ook mee doen.''

Houdbaar
De Grieken praten al lang met banken, verzekeraars en hedgefondsen over kwijtschelding van een deel van hun schuld. Dit heeft voorlopig nog geen akkoord opgeleverd dat uitzicht biedt op een terugkeer van de Griekse schuldenlast naar een houdbaar niveau. Dat is een voorwaarde voor het IMF om nieuwe financiële steun aan Griekenland te verlenen.

Wanbetalers
De situatie wordt voor Griekenland steeds spannender. Dinsdag werd al bekend dat S&P de kredietwaardigheid van Griekenland waarschijnlijk naar 'selective default' gaat verzetten als de onderhandelingen over de afschrijving op Griekse schulden zijn afgerond. Die rating is nog lager dan de 'junk'-status die de Griekse schulden nu al hebben en geeft aan dat een land in gebreke is gebleven. Wanbetaling dus.

S&P waarschuwde in juli vorig jaar al dat een vrijwillige afschrijving door private investeerders van delen van de Griekse schuld als wanbetaling zou worden aangemerkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen