Nieuws27 mrt '12 07:35

Cathuisoverleg duurt te lang voor belegger

Auteur: Karin Backx

Het Catshuisoverleg duurt te lang, vinden internationale beleggers. Want hoe langer het duurt, hoe hoger de rente op Nederlandse staatsobligaties wordt.

Ook loopt het verschil met de Duitse rente verder op. Buitenlandse obligatiespecialisten zien Geert Wilders als een politiek risico. Ze volgen zijn rol in de besprekingen over een nieuw bezuinigings- en hervormingspakket vooral met argwaan.

"Nederland werd altijd gezien als een baken van stabiliteit, net als Duitsland, maar wordt nu ineens in het rijtje landen geschaard met een politiek risico,"  zegt redacteur financiële markten van het FD, Marijn Jongsma.

Gewone man
Volgens Jonsma is het altijd moeilijk inschatten of het risico ook daadwerkelijk bewaarheid wordt. "Ze zijn bang voor het mislukken van het Catshuisoverleg. Maar ze houden alvast rekening met de mogelijkheid en daarom zie je dat renteverschil met Duitsland oplopen." 

Wilders wordt gezien als politiek risico voor de beleggers. Jongsma: "Ze kijken er heel zakelijk naar en zien iemand die het opneemt voor de gewone man en niet wil dat er veel bezuinigd wordt en als de redder van 'Jan Modaal'  eruit tevoorschijn wil komen."

Verkiezingen
"Daarom zijn we bang dat er of een onvoldoende pakket uit naar voren komen, of helemaal geen pakket met het slecht denkbare scenario; verkiezingen," legt Jongsma uit. 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen