Nieuws5 mrt '12 14:00

Catshuis-overleg krijgt Griekse trekjes

Auteur: Pieter van den Akker

We zijn er lang niet zo slecht aan toe als de Grieken, maar toch moet minister De Jager net zo streng voor Nederland zijn als voor de Grieken. Dat vindt internationaal econoom Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht.

"Ook hier moeten we de broekriem stevig gaan aanhalen", zei Roelfsema maandag op BNR, die eraan toevoegde dat dat niet meer dan vanzelfsprekend is. Waarom? "Omdat we het zo hebben afgesproken in Europa."

Staatsschuld
Hij legde uit: "Die regels zijn er niet omdat Europa dat wil, maar omdat het op lange termijn erg belangrijk is voor ons om de staatsschuld onder controle te houden. Nederland is erg gebaat bij gezonde overheidsfinanciën. We profiteren daar erg van met lage rente en dat is goed voor ons langetermijn herstel van de economische crisis."

BTW-verhoging
"Op de korte termijn zijn de bezuinigingen in Nederland niet zo moeilijk", verwacht Roelfsema. "Die komen behoorlijk overeen met die in Griekenland. We zullen ongetwijfeld iets van btw-verhoging krijgen. Maar wat veel belangrijker is en een beetje ondersneeuwt, is dat Griekenland sterke hervormingen moet doorvoeren op de overheidsfinanciën en de arbeidsmarkt."

De econoom voorziet dat Nederland hetzelfde staat te wachten. "En het gaat niet zozeer om de bezuinigingen van 26 miljard nu, maar hoe we er voor zorgen dat we dat over 1 of 2 jaar niet nog eens hoeven te doen. De Jager moet dus inzetten op structurele hervormingen."

Gerelateerde artikelen