De worstfabriek die Catshuis heet
Bij de onderhandelingen die maandagochtend losbarsten in het Haagse Catshuis gaat het om meer dan het aanpassen van de begroting: het voortbestaan van kabinet Rutte-I staat op het spel.
Onder leiding van premier Rutte proberen onderhandelaars van VVD, CDA en PVV een oplossing te vinden voor het uit de hand gelopen begrotingstekort, zoals dat vorige week door het Centraal Planbureau (CPB) werd voorgespiegeld. Het Planbureau zal uiteindelijk ook de uitkomsten van het Catshuisberaad gaan doorrekenen, voor zover de komende weken sprake zal zijn van 'uitkomsten'.
"We nemen de tijd die nodig is", zei premier Rutte al. Het kan dus korter én langer gaan duren dan de drie weken waarover gesproken wordt, meent verslaggever Hans Verbeek. Het laatste is volgens hem waarschijnlijker, met alle gevoeligheden en obstakels die moeten worden overwonnen.
Voorleggen aan CPB
Minister Jan Kees De Jager vindt het een goed plan om de resultaten van het Catshuisberaad voor te leggen aan het CPB. "Ik ben er in ieder geval voor om de gevolgen voor de economie in zijn geheel, en eventuele verschuivingen in de 'tweede-orde-effecten", bij het Centraal Planbureau te laten nagaan."
De procedure is niet zozeer belangrijk, meent premier Rutte. "Het gaat er toch niet om hóe we die worst maken? Het gaat er toch om of die worst goed smaakt, die er dadelijk uitkomt!"
Gedoogpartner
Dat het productieproces van die "worst" ook buiten de Tweede Kamer om plaatsvindt, is ChristenUnie-voorman Arie Slob een doorn in het oog. Zeker omdat dat voor de huidige gedoogpartner PVV drie jaar geleden nog reden was om woest weg te lopen bij het debat over het toenmalige crisispakket. "Dat stukje theater van 2009 was dus ook écht theater. En nu u op een andere plek zit, is dat allemaal vergeten. Fraaie vertoning!"