Nieuws27 mrt '12 14:49Aangepast op 27 mrt '12 15:12

Rutte: Kwaliteit belangrijker dan datum

Auteur: Marjan van den Berg

De oppositie kan nog zo aandringen, premier Rutte wil zich niet vastleggen op een einddatum voor de onderhandelingen over miljardenbezuinigingen.

In de Tweede Kamer wilde Rutte dinsdag niet beloven dat er voor 30 april een resultaat ligt. Dan wil de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland hebben.

"We laten ons niet bepalen door allerlei data'', aldus Rutte. Wat hem betreft staat de kwaliteit van de plannen voorop. "Er zijn allerlei belangrijke data. Het allerbelangrijkste is dat we met een goed pakket komen en dat we eruit komen.''

Directe aanleiding voor de vragen in de Kamer waren vermeende opmerkingen van VVD-fractieleider Stef Blok over de hypotheekrenteaftrek. Die zou in het overleg op het Catshuis taboe zijn. Dit wordt door de VVD ontkend. Volgens Rutte had Blok het over het VVD-verkiezingsprogramma.

30 april
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zal trouwens voor 30 april sowieso iets in Brussel inleveren, ook als de onderhandelingen in het Catshuis nog niet zijn afgerond. "Dat is mijn verantwoordelijkheid'', aldus De Jager. Hij wilde verder niet ingaan op vragen hierover.

Wientjes
Rutte wilde niet reageren op voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW die afgelopen zondag waarschuwde dat ons land met een pakket bezuinigingen en hervormingen moet komen om het vertrouwen van de financiële markten te behouden.

Het naleven van de Europese begrotingseis om volgend jaar geen hoger tekort te hebben dan 3 procent van het bruto binnenlands product is daarbij volgens Wientjes van groot belang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen