Nieuws9 mei '12 09:36

Column Roderik van Grieken | Tip voor Tofik; twijfelen mag, aarzelen niet!

Auteur: Harmen Simon Teunis

En toen was daar Tofik Dibi. Jolande Sap leek net haar positie als politiek leider van GroenLinks veilig te hebben gesteld via haar moedige optreden bij het Kunduz-akkoord. En juist op dat moment besluit Dibi de strijd met haar aan te gaan. Of toch niet?

De Kandidatencommissie meldt dat eventuele kandidaten pas op 31 mei bekend worden gemaakt, de fractie van GroenLinks houdt zich op de vlakte en de persoon om wie het allemaal gaat laat vooralsnog niets van zich horen. Vooral dat laatste is een slechte zaak. Een (kandidaat) leider moet regie voeren en daadkracht tonen.

Vreemde regels
Op de website van GroenLinks meldt de Kandidatencommissie dat je als kandidaat-lijsttrekker je sollicitatie geheim moet houden totdat de commissie op 31 mei bekend maakt wie de lijsttrekkerskandidaten zijn. Het is dus aan de commissie om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Zij baseren zich hierbij op een opgesteld functieprofiel. Op die manier wordt een voorselectie gemaakt. Dat die selectie wordt gemaakt valt te begrijpen. Je wilt niet een leiderschapsstrijd waarin iedereen zich tot het einde kan mengen. Kijk naar het CDA. Het was mooi dat Harry Wesselink zijn kandidatuur bij Pauw en Witteman mocht toelichten maar het is voor de partij goed dat zij uit de twaalf aanmeldingen de lijst van officiële kandidaten tot zes konden beperken.

Maar het is vreemd dat je mensen verbiedt hun kandidatuur bekend te maken voorafgaand aan de sollicitatieprocedure. Je zou toch zeggen dat het iedereen vrij staat om van de daken te roepen dat hij lijsttrekker van GroenLinks wil worden. Wanneer iemand vindt dat hij geschikt is voor een functie staat het hem toch vrij dat te vertellen aan wie hij maar wil? Maar GroenLinks wil een ‘level playing field’. Iedere kandidaat moet precies even veel tijd hebben om campagne te voeren. In theorie is dat prachtig maar in de praktijk werkt het niet zo. Al was het maar omdat de ene kandidaat nu eenmaal meer media aandacht naar zich toe zal trekken dan de andere.

Een leider moet leiden
Formeel is het dus zo dat de kandidatencommissie op 31 mei bekend gaat maken of Tofik Dibi kandidaat is voor het lijsttrekkerschap. Dat betekent dat Dibi nog drie weken zijn mond zou moet houden over zijn kandidatuur! Maar iedereen weet dat hij gesolliciteerd heeft! Als dit  niet zo was had Dibi dit uiteraard in het belang van de partij en zichzelf al lang gemeld.

Hem rest vanuit zijn eigen belang maar één optie en dat is zo snel mogelijk zijn kandidatuur bevestigen en met name goed motiveren. Het gaat om het beeld dat een leider moet uitstralen. Het beeld van iemand die regie neemt en vertelt hoe de toekomst er uit ziet. En niet iemand die nog drie weken lang dagelijks ontwijkende antwoorden moet geven aan journalisten en partijgenoten in afwachting van een commissie die het moment bepaalt om namens hem te vertellen of hij kandidaat is.

Stel dat zij hem als kandidaat afwijzen? Dan loopt zijn imago een enorme deuk op. Presenteren zij hem wel als kandidaat dan is hij de man die ons drie weken lang heeft voorgelogen dan wel in het duister heeft laten tasten. Dibi moet zelf zijn moment kiezen om zichzelf te lanceren en dat moment is nu.

Of twijfelt hij over zijn kandidatuur? Het is nogal een stap die hij gezet heeft. In dat geval hier een belangrijke les in leiderschap. Je mag vooraf best twijfelen over een belangrijke beslissing. Maar heb je hem genomen dan mag je nooit aarzelen bij het uitvoeren van die beslissing! In dit geval is de twijfelfase echt voorbij. Tofik heeft zijn keuze gemaakt en moet nu niet aarzelen. Het is nog net niet te laat om dat beeld van vertwijfeling te laten ontstaan……

Roderik van Grieken

----

De verkiezingsstrijd 2012 is losgebarsten. BNR volgt die op de voet. Met al het nieuws over de partijen en hun lijsttrekkers, maar ook analyses en columns. Roderik van Grieken is directeur van het Nederlands Debat Instituut en volgt de campagne nauwgezet. Wekelijks laat hij zijn licht schijnen op de ontwikkelingen waarbij hij een oordeel velt over de kwaliteit van de debatten en de strategie van de partijen.

Gerelateerde artikelen