Nieuws8 mei '12 15:52Aangepast op 9 mei '12 09:35

Column Roderik van Grieken | Eerlijk, helder, Henk!

Auteur: Harmen Simon Teunis

Op de valreep verscheen vrijdag ook Henk Bleker ten tonele als kandidaat lijsttrekker van het CDA. En hij kwam niet alleen. Niemand minder dan Jack de Vries staat aan zijn zijde als campagneleider.

Een charismatische spreker gesteund door een bewezen campagnespecialist. De ‘hand van Jack’ was duidelijk zichtbaar tijdens de persconferentie afgelopen zaterdag.

Maar is het voldoende voor de winst?

Duidelijke slogan
Een campagne heeft een slogan nodig. Een frame dat past bij de kandidaat en die in essentie verwoordt waar hij voor staat. Toch is Bleker de enige die er een heeft van alle bekende kandidaten voor het CDA lijsttrekkerschap. Eerlijk, helder, Henk. Een mooie drieslag die past bij het imago van de stugge, nuchtere Groninger. Je weet wat je aan de man hebt (eerlijk). Daarnaast is hij in staat zijn verhaal altijd kort en duidelijk over de bühne te brengen (helder). En een man zonder poespas. Niks te ‘mijnheer de minister’. Noem hem maar Henk. Kortom een goede slogan met natuurlijk de bijbehorende petjes.

Helder verhaal
De slogan werd onderschreven door de persconferentie. Een verhaal met een heldere boodschap: terug naar kleinschaligheid. De woningcorporatie, de thuiszorg en de school moeten terug in handen komen van de mensen in het veld. Bleker bracht het op zijn authentieke wijze van korte zinnen ondersteund door een duidelijke stem en betrokken uitstraling. De andere kandidaten kunnen hun borst nat maken tijdens de zes(!) debatten die de komende weken plaats vinden. Bleker weet een zaal te boeien en te bespelen

De zwakke plek benoemen
Dat er goed is nagedacht over de campagne bleek het meeste tijdens een interview na afloop van de presentatie voor de camera’s van Nieuwsuur. De zwakke plek van Bleker binnen het CDA is zijn privéleven. Een gescheiden man met een veel jongere vriendin. Het zal door niemand uitgesproken worden maar het is een vlek in de beeldvorming rondom deze kandidaat binnen zijn partij. Hoe daar mee om te gaan? Benoem het zelf binnen het door je zelf gekozen frame! En dat deed Henk majestueus. ‘Ze moeten van twee dingen afblijven. Ik ben gescheiden en wij gaan binnen ons gezin op een respectvolle wijze daar mee om. Dat is één. En twee, ik heb een nieuwe relatie. De liefde laat zich niet sturen. Dat is mijn recht. En wie daar anders over denkt die komt maar eens bij mij’. Eerlijk, helder, Henk. Of het voldoende is moet nog blijken maar Bleker kaartte het gevoelige thema vol vertrouwen zelf aan met een eerlijke boodschap. Meer dan dat kun je niet doen.

Maar toch….
Toch verliep de presentatie niet vlekkeloos. Als geen ander weet Jack de Vries dat het beeld dominanter is dan de woorden die gesproken worden. En het beeld was een bijna leeg zaaltje waar de kandidaat als enige met zijn eigen petje in de hand rond liep. Waar was de bus met CDA-ers van alle leeftijden die trots rondom de kandidaat staan? Bij de start van de campagne van Obama dit weekend ging het verhaal dat de mensen urenlang in de rij hadden gestaan om een kleine kans te maken er bij te kunnen zijn. Nu kan ik mij voorstellen dat het voor Bleker op Bevrijdingsdag wat moeilijker is om een zaal te vullen maar zet hem dan in een heel klein zaaltje waar bijna niemand in kan. Nu zag het er wat armoedig uit.

Het zal een spannende campagne worden en Bleeker maakt zeker kans. Toch denk ik dat de CDA-ers gesteld voor de keuze tussen charisma en degelijkheid zullen gaan voor dat laatste. Van Haersma Buma heeft de beste papieren.

Roderik van Grieken

-----

De verkiezingsstrijd 2012 is losgebarsten. BNR volgt die op de voet. Met al het nieuws over de partijen en hun lijsttrekkers, maar ook analyses en columns. Roderik van Grieken is directeur van het Nederlands Debat Instituut en volgt de campagne nauwgezet. Wekelijks laat hij zijn licht schijnen op de ontwikkelingen waarbij hij een oordeel velt over de kwaliteit van de debatten en de strategie van de partijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen