Nieuws7 mei '12 22:14Aangepast op 8 mei '12 08:19

Verschillen CDA-kandidaten nog niet zichtbaar

Auteur: Marjan van den Berg

In de Laurenskerk in Rotterdam konden de kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap maandagavond hun debatkunsten demonstreren. Onderlinge verschillen kwamen nog niet uit de verf.

Vier van de zes kandidaten zijn landelijk bekend: Tweede-Kamerfractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies, staatssecretaris Henk Bleker, en Kamerlid Madeleine van Toorenburg. De overige twee zijn de Purmerendse wethouder Mona Keijzer en onderwijsbestuurder Marcel Wintels.

Overeenkomsten
De CDA-aanhang heeft dus wat te kiezen, maar onderlinge verschillen werden tijdens het drukbezochte debat nog niet erg duidelijk.

In de meeste gevallen waren de kandidaten het met elkaar eens over bijvoorbeeld de noodzaak van hervormingen, de rol van het gezin en de aanpak van regelzucht.

Kernenergie
Bleker zei tijdens het debat dat kernenergie volgens hem op de langere termijn niet meer nodig is als Nederland regionaal meer groene energie kan opwekken.

Het CDA heeft zich altijd ingezet voor kernenergie, als een van de bronnen op weg naar een duurzame samenleving. Maar volgens Bleker, huidig staatssecretaris van Landbouw, laat bijvoorbeeld Duitsland zien dat het anders kan.

De zes gaan in de komende weken nog zeker drie keer met elkaar in debat, voor het eerst woensdag in Groningen.

Klungelig
Volgens Roderick van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, is het net 'alsof 'het CDA patent heeft op klungeligheid'. Dat zei Van Grieken dinsdag op BNR in een reactie op het debat, waarbij de microfoons haperden. "Je kan je het partijcongres in oktober 2010 vast nog herinneren toen het helemaal fout liep met de stemkaarten. Als je voor was, moest je tegen stemmen, enzovoorts."

Volgens Van Grieken was het een 'matte vertoning' bij het CDA-debat. Klik hier om te luisteren naar zijn analyse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen