Nieuws31 mrt '12 23:28

Tofik Dibi: liegt Leers?

Auteur: Thijs Baas

Minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie kan volgende week mogelijk een motie van wantrouwen verwachten.

In Nieuwsuur zei Tofik Dibi zaterdagavond dat Leers "misschien wel heeft gelogen" in een verklaring over een interview dat hij eerder deze week aan een Trouw-journalist gaf aan Angola. In het interview zegt Leers over de jonge Angolese asielzoeker Mauro dat deze na afloop van zijn studievisum terug naar Angola moet.

"Hij mag zijn studie afmaken en daarna moet hij terug ", zegt Leers op de bandopname van journalist Lolke van der Heide. Daaraan vooraf zegt Leers dat Mauro niet de waarheid heeft gesproken over zijn achternaam en geboortedatum.

Onwaarheden
Zaterdag zei Leers' woordvoerder nog dat Mauro's onwaarheden in de toekomst niet tegen hem worden gebruikt. Volgende week wil Dibi daarom in de Tweede Kamer uitleg van Leers. "Hij moet zijn kant van het verhaal vertellen, dan kan de Kamer conclusies trekken. Ik heb niet eerder meegemaakt dat een minister zo opzichtig eerst a en dan b zegt", zegt Dibi, die een motie van wantrouwen daarom niet uitsluit.

Lichtvaardig
Dibi zegt nooit lichtvaardig met een motie van wantrouwen om te gaan, "maar de minister heeft hier een grote fout gemaakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen