Dat meldt de NOS. De burgemeesters voelen er niets voor om mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers, als dat leidt tot onrust in hun gemeenten.
"De burgemeesters waren hier al langer mee bezig," zegt John van Tilborg, voorzitter van het landelijk overleg van gemeentebesturen met noodopvang, tegen BNR.
Politiewet
De burgemeesters vinden dat Leers de politiewet verkeerd uitlegt. De minister zegt dat hij in het belang van de staat een beslissing kan nemen over de politie-inzet, maar de burgemeesters zeggen dat daar in dit geval niets van klopt.
"Als de minister zich baseert op artikel 16, dan heeft hij het over terroristische dreigingen. Daar gaat het bij uitgeprocedeerde asielzoekers helemaal niet over", zeggen de burgemeesters tegen de NOS.
Vreemdelingenpolitie
In een reactie zegt minister Leers dat burgemeesters over veel dingen het laatste woord hebben in hun gemeente, maar niet over het uitzetten van afgewezen asielzoekers. Volgens Leers gaat de vreemdelingenpolitie daarover, en die valt rechtstreeks onder de minister.
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil Leers dinsdag in het vragenuurtje in de
Kamer spreken over de brief van de 40 burgemeesters.
Kinderpardon
"Veertig burgemeesters die
Leers nu trotseren, 150 gemeenten die een kinderpardon willen en een meerderheid
van de EU-landen die tegen de Nederlandse plannen voor een aanscherping van de
gezinsmigratie is.
Dan is de conclusie dat afgelopen is met het gedoogakkoord
van het kabinet met de PVV. Nederland staat geïsoleerd in Europa en dit kabinet
staat geïsoleerd in Nederland.''
Gelogen
Tofik Dibi zei zaterdagavond in Nieuwsuur dat Leers "misschien wel heeft gelogen" in een verklaring over een interview dat hij eerder deze week aan een Trouw-journalist gaf aan Angola.
In het interview zegt Leers over de jonge Angolese asielzoeker Mauro dat deze na afloop van zijn studievisum terug naar Angola moet.