Nieuws1 nov '11 15:23Aangepast op 1 nov '11 17:28

Verblijfsvergunning Mauro weggestemd

Auteur: BNR Webredactie

De Angolese Mauro krijgt géén verblijfsvergunning. De ingediende motie, die minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) opriep om de 18-jarige jongen niet uit te zetten, is met 78 tegen 72 stemmen verworpen.

Ook een motie om een speciale regeling te maken voor Mauro en soortgelijke gevallen werd met 78 tegen 72 stemmen verworpen.

De kritische CDA'ers Ad Koppejan en Kathleen Ferrier stemden - in lijn met hun fractie - tégen de moties. Oppositiepartij SGP sloot zich eveneens aan bij de regeringspartijen.

Studievisum
Een motie om Mauro in Nederland te laten blijven in afwachting van een studievisum, werd door GroenLinks en D66 niet in stemming gebracht.

Voor die laatste motie is hoogstwaarschijnlijk wel steun van een Kamermeerderheid, omdat regeringspartij CDA ook voor is.

Geen debat
De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag over de moties die betrekking hebben op de situatie van Manuel.

GroenLinks liet weten geen behoefte meer te hebben aan heropening van het debat over Mauro. Het is hoogste tijd om duidelijkheid te scheppen voor Mauro en zijn pleegouders, meldde Kamerlid Tofik Dibi.

Strubbelingen
Voor PVV-leider Geert Wilders zijn de strubbelingen binnen de CDA-fractie over Mauro Manuel niet voor herhaling vatbaar.

"Op deze manier is het niet goed zaken doen met het CDA", zei Wilders. Hij reageerde op het rumoer binnen het CDA, dat ernstig verdeeld is over de kwestie-Mauro. Wilders wacht met een reactie op een besluit van minister Gerd Leers.

CDA-fractievoorzitter woedend
Politiek verslaggever Hans Verbeek sprak met een woedende CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. "Het politieke steekspel over Mauro gaat verhevigd door, kan ik wel zeggen", constateert BNR's Hans Verbeek.

Haersma Buma: "Ik vind het onbegrijpelijk dat, waar de kans was om duidelijkheid te geven bij Mauro, die kans niet wordt gegrepen. Ik ben zeer teleurgesteld. Hier had vandaag het voorstel op tafel gelegen om hem de mogelijkheid te geven om zijn visum in Nederland af te wachten. De meest eerlijke, beste kans die er nog is. Die heeft de oppositie laten lopen en dat moeten zij dan maar aan Mauro en zijn familie uit gaan leggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen