Nieuws29 okt '11 11:30Aangepast op 29 okt '11 13:32

CDA-congres neemt afgezwakte "Mauro-resolutie" over

Auteur: BNR Webredactie

Leden van het CDA hebben zaterdag een door de CDA-top afgezwakte resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen aangenomen. Een ruime meerderheid stemde voor.

In de oorspronkelijk tekst was sprake van "het kille vreemdelingenbeleid". Dat werd vervangen door "het klimaat" ten aanzien van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Schrappen
Ook stond er eerst dat de samenleving gebruik kan maken van de capaciteiten van jonge asielzoekers en ze daarom een verblijfsvergunning zouden moeten krijgen. Toen die zin geschrapt werd, konden het partijbestuur en de fractie de resolutie aanbevelen.

Het congres nam de "Mauro-resolutie" uiteindelijk aan met een ruime meerderheid: 819 stemmen voor, 146 tegen. Niet dat de Angolees zelf daar veel aan heeft: de tekst bevat geen oproep Mauro of soortgelijke gevallen in Nederland te laten blijven.

Studievisum
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) ziet de resolutie dan ook niet als een uitspraak over de situatie van Mauro. Net als het congres zegt hij te willen werken aan een humaan asielbeleid waarin niet de zieligheid maar de kracht van mensen centraal staat.

Imago
Leers ziet de resolutie daarom als ondersteuning van zijn beleid. "Mauro is een individuele zaak, daar gaat dit congres niet over".

Hij herhaalde dat als Mauro een aanvraag voor een studievisum doet, die zo snel mogelijk afgehandeld zal worden. Door de CDA-top wordt dat als enige mogelijkheid gezien om Mauro in ons land te kunnen laten blijven.

Leers zei dat het beeld van verdeeldheid binnen het CDA over de toekomst van Mauro slecht voor de partij is. Met name de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan lieten de afgelopen dagen weten uitzetting van Mauro niet te kunnen accepteren.

"Iets"
De CDA-fractie gaat "aan de slag" met de aangenomen resolutie, maar de situatie van Mauro verandert verder niet. Dat bevestgode CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops in een eerste reactie. Hij voert namens de fractie het woord over de kwestie van Mauro.

Knops heeft de boodschap van de resolutie zo opgevat dat de CDA-fractie "er iets mee moet". Maar hij benadrukte dat het congres niet kan besluiten over een verblijfsvergunning voor Mauro.

Barmhartigheid
Veel CDA-leden riepen tijdens het partijcongres op tot barmhartigheid jegens Mauro. "Barmhartigheid verdraagt zich nou eenmaal niet met rechtlijnigheid", zo werd er gesteld. Een lid uit Maassluis riep de Tweede Kamerfractie van het CDA op "van de harteloosheid terug te gaan naar barmhartigheid'".

Maar er klonk ook waardering voor de wijze waarop Leers nu opereert. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verdedigde ook het beleid van Leers, omdat willekeur voorkomen moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen