Nieuws30 apr '12 01:12Aangepast op 30 apr '12 17:12

Wereldwijde banencrisis: werk aan de winkel

Auteur: Thijs Baas

Van enig herstel van de mondiale werkgelegenheidssituatie is geen sprake. Met name de situatie in Europa blijft zorgwekkend.

Dat schrijft de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO) in het jaarlijkse 'World of Work'- rapport dat maandag is uitgebracht, voor aanvang van de internationale Dag van de Arbeid. De Europese Unie zou gecoördineerd moeten ingrijpen om de Europese arbeidsmarkt vlot te trekken, onder meer door het verstrekken van structurele fondsen.

Werkloos
Volgens de ILO is de wereldwijde banencrisis in een nieuwe, meer problematische fase terechtgekomen. Wereldwijd waren eind vorig jaar naar schatting 196 miljoen mensen werkloos. Dit jaar stijgt dat aantal waarschijnlijk met zo'n 6 procent tot 202 miljoen mensen.

Herstel
In Europa wordt herstel van de banenmarkt niet voor het eind van 2016 verwacht, schetst de organisatie. "De beperkte focus op bezuinigingen bij veel landen in de eurozone verdiept de banencrisis en kan zelfs leiden tot een nieuwe recessie in Europa'', zei directeur Raymond Torres van de ILO in een toelichting. Het hervormen van de arbeidsmarkt zou in veel gevallen averechts werken, zeker op de korte termijn.

Gedemoraliseerd
Steeds meer werkzoekenden raken gedemoraliseerd en komen in een negatieve spiraal terecht, benadrukt de ILO. In Europa is gemiddeld 40 procent van de werkzoekenden tussen 25 en 49 jaar oud en al meer dan een jaar werkloos. De hoge werkloosheid onder jongeren verhoogt bovendien het risico op sociale onrust, stelt de ILO.

Fondsen
De ILO noemt een aantal mogelijke oplossingen om de banencrisis te bestrijden. Het inzetten van structurele Europese fondsen is daar één van. Ook noemt de organisatie het versterken van arbeidsmarktregulering in de Europese Unie en het versterken van arbeidsmarkt instituties.

Gerelateerde artikelen