Nieuws8 mrt '12 07:46

Cliffhanger Griekse schuldenthriller

Auteur: Karin Backx

De deadline voor het akkoord tussen banken en Griekenland loopt donderdagavond af. Het is nog steeds niet duidelijk of genoeg schuldeisers akkoord gaan met afwaardering van hun schulden.

Uiterlijk om negen uur vanavond moet de banken zeggen of ze akkoord gaan met het kwijtschelden van de Griekse schulden. 

De Griekse regering moet minstens negentig procent van de banken en grote beleggers mee hebben. Alleen dan willen Europa en het IMF Griekenland een nieuwe noodlening van 130 miljard euro geven.

Failliet
"Als te weinig schuldeisers akkoord gaan en Europa de lening niet geeft, gaat Griekenland failliet. Maar die kans is niet groot", zegt Maarten Spek, econoom bij ECR.

"Nu al is berekend dat de banken, die ongeveer zestig procent van de Griekse overheidsschulden in handen hebben, die hebben al toegezegd dat ze mee zullen doen," vervolgt hij.

In het krijt
Griekenland moedigt de banken aan om mee te doen met deze herstructurering. "Banken zijn in het verleden afhankelijk geweest van financiering van de overheid om overeind te blijven, dus ze staan wat dat betreft bij de overheid in het krijt," legt Spek uit.

"Een tweede pressiemiddel van de overheid is dat als de banken niet instemmen met deze deal, dat ze dan niet weten of er een volgende deal komt. Of met andere woorden of je überhaupt nog wel iets van je geld terugkrijgt," aldus Spek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen