Nieuws14 jun '12 10:53

Grieken raken in de stemming

Auteur: Thijs Baas

Als de Grieken komende zondag naar de stembus gaan, gaat het écht ergens over. Verkiezingscampagnes vol mooie beloftes en prachtige vergezichten zijn daarom onvermijdelijk.

Martijn de Rijk nam poolshoogte in de Griekse hoofdstad Athene en trof een bonte verzameling aan partijen die campagne voerden om de laatste zieltjes te winnen. Zijn conclusie is dat het uiteindelijk maar om één ding gaat: wie kan het best pokeren?

Zolang het nog niet zeker is dat Griekenland in de eurozone blijft hebben ondernemers die actief zijn in het land het behoorlijk zwaar. Maar voorzitter Mark Tsoutsanis van de Nederlands-Griekse Kamer van Koophandel ziet nog voldoende mogelijkheden, maar het gaat niet vanzelf. "Het politieke klimaat kan afstralen op de toeristen die naar Griekenland willen."

Food
Ook op het gebied van food zijn er kansen. Zo zijn er al veel Nederlandse bedrijven actief in de zuivelindustrie, zoals kazen en melk. "Waar men vooral rekening mee moet houden is het feit dat er qua financieringsmogelijkheden ontzettend lastig is. Maar dat geldt met name voor Nederlandse bedrijven die hebben geparticipeerd in Griekse bedrijven."

Het probleem zit hem vooral in de startende bedrijven. Die hebben vaak niet het vertrouwen van de Griekse banken gekregen om liquiditeit te gebruiken. Onlangs wilde nog een grote Nederlandse zuivelonderneming nog overnames doen in Griekenland. "Dus er liggen wel degelijk kansen voor Nederlandse bedrijven. Het ging echt om een overname van een paar honderd miljoen."

Innovatie
Ook op het gebied van innovatie laten de Grieken zich niet helemaal uit het veld slaan door de crisis. "Het grootste solarpark op een vliegveld ter wereld is onlangs geopend op een Griekse luchthaven. Het is toch wel leuk om te zien dat dat wel door blijft gaan", constateert Tsoutsanis tevreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen