Nieuws13 jun '12 16:37

Grieken nemen geld op maar hamsteren niet

Auteur: Harmen Simon Teunis

In aanloop naar de verkiezingen nemen de Grieken extra contant geld op. Volgens Reuters zouden de Grieken ook ouderwets hamsteren. Maar dat valt volgens BNR-correspondent Nikos Lanser wel mee.

"Ik heb niet gemerkt dat er meer rijen staan of dat meer producten van een bepaalde soort wordt verkocht. Het is wel zo dat er de laatste maand, vanaf de verkiezingen van 6 mei, meer geld is opgenomen bij de banken. Dat zou dan gaan om een bedrag van ongeveer 10 miljard euro", zegt Lanser op BNR. Maar dat kan volgens hem ook zijn omdat er belasting moet worden betaald deze maand.

De Grieken horen al een aantal weken berichten dat de Europese Commissie plannen maakt om een limiet te stellen aan wat Grieken kunnen pinnen. Daarnaast zou er ook gedacht worden aan mogelijke reisbeperkingen voor de Grieken. "Engeland zou de eerste zijn geweest die daarmee is gekomen. Andere Europese landen hebben ook intern al overleg gevoerd over wat ze gaan doen in het geval dat Griekenland weer naar de Drachme gaat en er een uitstroom komt van mensen."

Drukker met verkiezingen
Hoewel het in de Griekse media wel wordt gemeld, wordt er niet al teveel aandacht aan besteed omdat men drukker is met verkiezingscampagnes. De polls zijn zijn tien dagen geleden opgehouden, meldt Lanser. "Twee weken vooraf mag dat niet meer, omdat de verkiezingen anders beïnvloed zouden kunnen worden. Er worden natuurlijk wel geheime polls gehouden door de politieke partijen, waar ook over gelekt wordt. En dat zijn controversiële berichten. Want ze zeggen allemaal dat zij groter zijn."

Nek-aan-nekrace
Lanser verwacht dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen Syriza en de partij van Samaras, De Nieuwe Democratie. Beide partijen zijn voorstander voor het behouden van de euro. Maar De Nieuwe Democratie is daar iets serieuzer in, zegt Lanser. "Zij willen zich meer houden aan de leenovereenkomsten en de verplichtingen daarbij. Syriza is daar wat dubbelzinniger over en daar hebben we nog honderd procent van duidelijk wat ze van plan zijn. Het is nog steeds een vraag die niet beantwoord kan worden. Het is aan het kabinet dat er gaat komen na de verkiezingen en dat zal dit keer ongetwijfeld snel gebeuren dan de vorige keer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen