Nieuws27 nov '12 12:46

Zombiebankieren op Europees niveau

Auteur: Thijs Baas

Het akkoord dat afgelopen nacht is gesloten over de redding van Griekenland is broddelwerk, vindt econoom Sweder van Wijnbergen. "De schuld blijft onhanteerbaar, ze hebben alleen de doelpalen wat verzet."

"Het gaat Nederland natuurlijk veel meer kosten dan die 70 miljoen euro per jaar. Die hadden we überhaupt al niet, dat was een schijnverhaal en men blijft in die fabeltjes geloven. We staan in totaal nu tegen de 10 miljard euro bloot. Ik denk dat de Griekse schulden zeker 50 tot 60 procent teruggeschreven moeten worden. Dat is niet zozeer dat het ons dat gáát kosten, dat zíjn we al lang kwijt."

"Die hoge rentes waren vanaf het begin al absurd. Dat is een soort ziektekostenverzekering die de premie verhoogt als je ziek bent. De schuld blijft onhanteerbaar." Volgens Van Wijnbergen is het de doelstelling om over twee jaar 14 procent van het nationale product van de schuld af te halen en uit te komen op een óverschot van 14 procent.

De eurolanden, IMF en Griekenland willen de werkelijkheid maar niet onder ogen zien, meent de econoom. "Ze blijven zichzelf maar rijk rekenen. Je hoort Dijsselbloem weer heel parmantig zeggen dat schulden altijd terugbetaald moeten worden. Dit is zombiebankieren op Europees niveau."

Alternatief
En een alternatief was er wel degelijk. In feite had gewoon hetzelfde moeten gebeuren als vijftien jaar geleden met de landen die we inmiddels de BRIC-landen noemen: de werkelijkheid inzien en erkennen dat de schuld twee keer te hoog is. Nu zijn in feite alleen de banken zwaar gesubsidieerd door ze zich tegen veel te hoge waarde terug te laten trekken uit Griekenland.

En daardoor zitten wij nu met alle risico's, meent Van Wijnbergen. "Die leningen zijn door de overheden verstrekt aan de banken, om die er veilig uit te laten komen. Dit is een raar kaartenspel. Wat ze nu doen is Griekenland als een soort vis op het droge laten spartelen. Ze moeten die vis ook weer in het water gooien en dat doen ze niet."

Halfbakken compromis
Van Wijnbergen wordt overigens gesteund door de Griekse oppositie, die volgens correspondent Nikos Lanser spreken van een halfbakken compromis en een giftige tranche. "Het lijkt erop dat Griekenland in ieder geval wat ademruimte gaat krijgen. Of dat houdbaar is op lange termijn is een ander verhaal, maar voor de regering Samaras is het erg belangrijk dat dit gebeurd is."

"Als je de situatie in Griekenland kent, dan weet je dat ze eigenlijk druk uitoefenen op de Griekse samenleving om tegemoet te kunnen komen aan de schuldeisers, maar dat er binnenlands eigenlijk niets betaald wordt door de regering. Mensen zijn hier al maanden aan het wachten op salaris."

En daar is Lanser niet gerust op. "Of dat gaat veranderen is de grote vraag, want veel van het geld gaat naar de banken en het herfinancieren van die banken. Op korte termijn moet er gewoon geld in de economie terecht gaan komen, maar het lijkt er niet op dat het uit deze fondsen gaat komen, want deze fondsen zijn weer bedoeld om andere gaten te dichten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen