Nieuws26 nov '12 12:54Aangepast op 26 nov '12 22:20

'Griekse reders gaan hun land redden'

Auteur: Pieter van den Akker

De oplossing voor het noodlijdende Griekenland kan wel eens uit onverwachte hoek komen. Het verhaal zingt rond dat Griekse topondernemers massaal terugkeren naar eigen land om daar belasting te gaan betalen.

Dat zegt Kostas Kyrkos van de Grieks-Nederlandse Kamer van Koophandel op BNR. Volgens Kyrkos wordt morgen bekend dat veel steenrijke scheepseigenaren terug naar hun moederland keren. Dat zou gebeuren omdat het belastingtarief voor ondernemers wordt verlaagd van 35 naar 10 procent. Daardoor wordt het voor de ondernemers, die veelal in de VS en Engeland zakendoen, interessant om naar 'huis' te komen.

Grote klapper
Kyrkos: "In het buitenland wonen 16 miljoen Grieken. Die zijn zéér, zéér, zéér vermogend. Alleen de Griekse scheepvaartsector vertegenwoordigt al 1,3 biljoen euro omzet in de wereldeconomie." Op de vraag van BNR's Paul van Liempt of die voor een groot deel van de oplossing voor het Griekse schuldenprobleem gaan zorgen, antwoordt Kyrkos: "Dat is zo."

Hij legt uit: "Ze zijn wetgeving aan het voorbereiden dat de Griekse scheepeigenaren terugkeren in Griekenland. Niet onder Cyprotische, Maltese vlag of welke dan ook, maar onder de Griekse vlag. Ze gaan 10 procent belasting betalen. [...] Dit wordt een grote klapper."

Politiek klimaat
Dat Kyrkos Cyprus en Malta noemt, heeft alles te maken met het gunstige belastingtarief van 10 procent dat daar geldt. In Griekenland is dat nog 35 procent. "De juridische ondergrond en het politieke klimaat maken dat ze niet terugkeren." Maar daar komt vanaf morgen dus verandering in, voorspelt hij.

Fiscale concurrentie
Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Neijenrode, heeft ernstige twijfels over de bewering van Kyrkos. "Wat meneer Kyrkos afdwingt is fiscale concurrentie. In plaats van dat Malta en Cyprus hun belastingen zouden verhogen, moet Griekenland zo nodig ook door zijn hoeven gaan wat betreft de belastingen. Het klinkt een beetje te mooi om waar te zijn."

En bovendien: áls het al zo is, dan zou dat niet getuigen van veel lef. "Als je echt solidair bent dan ben je een grote jongen en betaal je 35 procent. De volgende ronde zegt Malta: Griekenland 10 procent, wij 8 procent. Het is een illusie en het is kort samengevat een heel schijnheilig verhaal, dat vooral de Griekse reders, die toch al niet slecht bedeeld zijn, tot voordeel zou strekken."

Griekse staatsleningen
Het is niet de eerste keer dat dit scenario in beeld komt als de oplossing voor de Grieken. Hoogleraar Hercules Haralambidis aan de Eramus Universiteit, gespecialiseerd in maritieme economie, opperde het ook al eens. “Ik ben ervan overtuigd dat als alleen al een deel van de rijke reders 10 procent van hun rijkdom in Griekse staatsleningen stopt, we een groot deel van onze economische problemen kunnen oplossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen