Nieuws20 apr '12 17:39

Brussel akkoord met Hedwigepolder

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese Commissie stemt in principe in met de Nederlandse plannen voor een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder, maar de commissie stelt nog wel voorwaarden.

Zo wil het onder meer dat de uitvoering direct begint en maar heeft het ook nog vragen over de verdere uitwerking.

Verantwoordelijk Europees Commissaris Janez Potocnik zal dit vrijdagavond laten weten in een officiële reactie. Dat is vrijdagmiddag in Brussel vernomen. De commissie zou willen dat staatssecretaris Bleker nog deze maand op de voorwaarden reageert.

Compensatie
Potocnik eist dat Nederland voldoende nieuwe natuur schept als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. Het is Brussel ook een doorn in het oog dat de Nederlandse regering elke toekomstige ontpoldering in Zeeland uitsluit.

Nederland is verplicht natuur te scheppen die elders verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. Nederland moet dat doel bereiken, stelt de commissie. Als de EU over een tijd tot de conclusie komt dat de uitgevoerde plannen toch niet leiden tot voldoende herstel van de natuur, kan het best zijn dat er toch nog een (deel van een) polder onder water moet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen