Nieuws16 apr '12 15:44Aangepast op 16 apr '12 17:04

‘PVV gaat overstag bij Hedwigepolder'

Auteur: Fleur de Bruijn

De PVV gaat alsnog akkoord met het deels onder water zetten van de Hedwigepolder. Het kabinetsvoorstel heeft dan een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dit zei CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan  maandag in het Radio 1-programma Stand.nl.

De gedoogpartner van het kabinet, de PVV, verklaarde zich vrijdagavond tegen het alternatieve plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw), maar Koppejan is niet onder de indruk. Volgens Koppejan roepen ze veel maar als het voorstel in de Kamer ligt, zal er volgens hem toch steun van de PVV zijn.

Compromis
“Ik denk dat de PVV uiteindelijk ook ziet dat als we dit niet grijpen, straks de hele polder onder water gaat'', aldus Koppejan. Hij streed jarenlang voor het drooghouden van de polder, maar vindt dat het nu gevonden compromis de belangen van de Zeeuwen, Vlaanderen en het natuurherstel dient.

Meer steun
Om die meerderheid te krijgen, is ook de steun van bijvoorbeeld Hero Brinkman of de ChristenUnie nodig. De SGP is heel kritisch over het kabinetsvoorstel, net als GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

D66 en de ChristenUnie hebben nog veel vragen en PvdA en SP zijn ronduit tegen.

Uitdiepen
Als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde heeft Nederland eerder tegen Vlaanderen gezegd dat de Hedwigepolder onder water gezet zou worden. Tot woede van de Belgen kwam het kabinet-Rutte later op deze uitspraak terug. Bleker leek onvermurmbaar, maar kwam vorige week de Belgen deels tegemoet.

Natuur
Als het aan hem ligt wordt de Hedwigepolder deels ontpolderd. Ongeveer tweederde van de polder blijft dan behouden. Het gaat om zo'n 100 hectare. Dat is ongeveer een derde van het natuurgebied. Ook enkele andere polders worden voor een deel teruggegeven aan de natuur.

Kers op de taart
Verslaggever Martijn de Rijk was vandaag op het provinciehuis in Middelburg. Daar gaf Bleker toelichting op zijn plannen om de Hedwigepolder toch voor een deel onder water te zetten.

De Rijk vertelde dat er geen boze Zeeuwen op het provinciehuis waren, maar wel veel verwarde hoogwaardigheidsbekleders: “ze willen weten hoe het zit, ze begrijpen deze plannen van Bleker niet. Iemand noemde dit plan zelfs een hele vreemde kers op een hele rare taart.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen