Nieuws16 feb '12 14:18

Nog één Nederlandse poging over Hedwigepolder

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nederland gaat nog één laatste poging doen om Brussel ervan te overtuigen dat er voldoende alternatieven voor ontpoldering van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder zijn.

Dat maakte staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw donderdag bekend na een gesprek met Europees Commissaris Janez Potocnik van Milieu in Brussel.

Gene vertrouwen in alternatieven
Potocnik benadrukte geen vertrouwen te hebben in de Nederlandse alternatieven. "De commissie is daar vasthoudend in", zei Bleker. Hij wil de komende dagen proberen nader tot de commissie te komen. Hij wilde niet zeggen aan welke concrete stappen hij denkt. "We gaan de laatste fase in van een intensieve discussie", stelde Bleker. "We zetten alle zeilen bij om eruit te komen."

Natuurherstel
Brussel eist dat Nederland voldoende natuur herstelt als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Nederland wilde oorspronkelijk de Hedwigepolder onder water zetten, maar het kabinet-Rutte geeft er de voorkeur aan twee andere Zeeuwse polders ontpolderen.

Europees Commissaris Potocnik reageerde eerder al kritisch op de gewijzigde plannen omdat zij wetenschappelijk niet goed zouden zijn onderbouwd. Bleker stuurde daarop eind januari een toelichting en vroeg een gesprek met Potocnik. "Maar de commissie blijft kritisch en over de wetenschappelijke onderbouwing blijven twijfels bestaan", concludeerde hij na afloop van zijn ontmoeting met de commissaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen