Nieuws1 aug '12 07:33

Monti maakt Europese rondreis

Auteur: Anne-Greet Haars

De Italiaanse premier Mario Monti zit niet stil deze zomer. Hij maakt een toertje langs zijn Europese collega's. Gisteren was hij bij zijn Franse collega Hollande, vandaag gaat hij naar Finland en morgen naar Spanje.

Terwijl veel van de andere Europese regeringsleiders genieten van hun welverdiende vakantie, is Mario Monti bezig met het ene werkbezoek na het andere. ING-econoom Carsten Brzeski denkt dat Monti bezig is met een heuse campagnetour. “Een campagne met vooral twee onderwerpen: de eurobonds en de bankenlicentie van de ECB voor het ESM.”

Tegenstanders
Dat zijn twee maatregelen die Monti graag in Europees verband wil nemen om op korte termijn de rust op de financiële markten te herstellen. Maar Monti gaat uitgerekend niet langs bij twee tegenstanders van eurobonds en een banklicentie voor het noodfonds: Nederland en Duitsland.

“Monti probeert nu een soort van campagne te voeren om vooral Duitsland en misschien ook Nederland te isoleren. We weten ook dat zonder Duitsland hier in Europa nauwelijks iets gaat bewegen.”

Plausibel
Dat Monti bezig is om een blok tegen hardliners zoals Duitsland en Nederland te vormen, lijkt ook politiek analyst bij interest & currency consultants Andy Langekamp plausibel. “Daar lijkt het wel op, aan de landen te zien waar hij naar toe gaat. Frankrijk ligt voor de hand: er gebeurde in Europa de afgelopen zestig jaar ook niets zonder toestemming van Frankrijk en Duitsland. Finland is eigenlijk de grootste dwarsligger van allemaal en Spanje is het grote zorgenkindje. Als je nou één pion wegtrekt aan de kant van Duitsland dan ben je toch weer stap verder.”

Een onderonsje met Rutte ligt met de aankomende verkiezingen in ons land niet zo voor de hand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen