Nieuws2 dec '12 17:44

Fiscal cliff: 'We zijn nog nergens'

Auteur: Mijke Hurkx

Er zit geen vooruitgang in de gesprekken tussen Republikeinen en het Witte Huis over de zogenoemde 'fiscal cliff'. Dat zei de Republikeinse voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden zondag op de conservatieve zender Fox News.

"We zijn nog nergens'', aldus John Boehner. Volgens hem hebben de Republikeinen een "serieus voorstel'' op tafel gelegd en heeft het Witte Huis "met vrijwel niets'' geantwoord.

Begrotingstekort
De Republikeinen en de regering van president Barack Obama praten over manieren om het Amerikaanse begrotingstekort terug te dringen. Als zij daar voor het einde van het jaar geen overeenstemming over bereiken dan treedt er begin januari automatisch een pakket van eerder afgesproken bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die de economie mogelijk schade zal berokkenen (de zogenoemde fiscal cliff).

De bal lag toch bij de Republikeinen?
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner legde de bal zondag juist neer bij de Republikeinen. Zij moeten volgens hem met een respons komen op voorstellen van het Witte Huis of eigen plannen voorleggen. "Zij hebben gezegd bereid te zijn om meer belastingen binnen te halen, maar niet gezegd hoe, hoe veel of wie er zou moeten betalen'', aldus Geithner.

Belastingen worden verhoogd
Volgens de minister zullen de Republikeinen uiteindelijk wel akkoord gaan met belastingverhogingen voor de rijke Amerikanen, waar zij zich traditioneel zeer tegen verzetten. Geithner liet op CNN weten "dat er geen overeenkomst komt zonder belastingverhogingen''. De minister zei niet te kunnen beloven dat de 'fiscal cliff' zal worden afgewend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen