Nieuws29 nov '12 21:11Aangepast op 29 nov '12 21:40

Republikeinen voeren druk op in begrotingsdebat

Auteur: Anne-Greet Haars

Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, is het na twee weken onderhandelen nog onduidelijk welk compromis het Witte Huis voor ogen heeft om de dreigende 'fiscal cliff' te omzeilen.

De Republikeinen zien nog weinig vooruitgang in de onderhandelingen over de Amerikaanse begroting.

Dat is een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen die automatisch in werking treedt als er geen akkoord wordt gesloten over de begroting. Die kunnen zeer negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

"Ik hou de hoop dat er in de komende dagen productieve gesprekken kunnen plaatsvinden. Maar het Witte Huis moet serieus aan de slag''', zei Boehner na een gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner. Die kwam volgens de Republikein donderdag niet met een nieuw plan waarop een deal kan worden gebaseerd.

Serieuze voorstellen
Boehner gaf nogmaals aan dat hogere belastingen voor de Republikeinen alleen acceptabel zijn als daar forse bezuinigingen tegenover staan. Volgens hem zijn er op dat vlak echter nog weinig serieuze voorstellen gedaan door de Democraten.

"We hebben geen idee wat het Witte Huis bereid is te doen'', stelde Boehner. "Ik ben teleurgesteld over waar we staan en over wat er de afgelopen weken is gebeurd.''

Zie hier de beelden van de persconferentie van John Boehner over de 'fiscal cliff':

Gerelateerde artikelen