Nieuws14 dec '11 16:38Aangepast op 15 dec '11 00:11

Wat je nú nog even bij de zorgverzekeraar moet declareren

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De dure decembermaand is weer aangebroken. Maar in plaats van alleen maar geld uit te geven, kan je ook flink besparen. Vijf dingen waar je voor het einde van dit jaar gebruik moet maken, voordat deze niet meer vergoed worden door je zorgverzekeraar:

1. De tandarts
Vanaf 1 januari mogen tandartsen hun eigen tarieven bepalen en verwacht wordt dat een bezoek aan de tandarts vanaf 1 januari een stuk duurder wordt. Die dure kroon kun je dus het beste dit jaar nog laten zetten.

2. Stop nu met roken
Stop nu nog met roken. Tenminste: als je gratis hulpmiddelen wilt van de verzekering. Die gaan vanaf 1 januari namelijk uit het pakket.

3. Dieetadvies wordt niet meer vergoed
Dieetadvies wordt in 2012 niet meer vergoed, zegt Edmond Hilhorst directeur van vergelijkingssite Independer.nl. "Als je wilt afvallen met hulp, is het daarom verstandig nu naar een diëtiste te gaan."

4. Sla nog wat maagzuurremmers in
Maagzuurremmers worden vanaf 2012 alleen nog maar vergoed voor chronische gebruikers. Neem je ze alleen incidenteel? Sla dan dus nu even een kleine voorraad in.

5. Kijk kritisch naar je aanvullende verzekering
De kosten van de aanvullende verzekering gaan flink omhoog, terwijl het aanbod afneemt. Vooral aan een bezoekje aan de fysiotherapeut spekt de overheid veel minder mee.

"Chronisch zieken moeten bijvoorbeeld fysiotherapie voor een groot deel zelf gaan betalen. Zo krijgen ze tot 1 januari onbeperkt hulp, maar in 2012 worden er nog maar een limitatief aantal vergoed. Kijk daarom goed of zo'n aanvullende verzekering nog wel zin heeft en of je van dat geld niet beter de zorg zelf kan betalen", aldus Hilhorst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen