Nieuws24 jan '12 12:22

Griekenland in 'langdurige depressie'

Auteur: Edme Koorstra

De Griekse economie bevindt zich niet slechts in een recessie, maar in een 'langdurige depressie'. Dat zegt Antonis Samaras, leider van de conservatieven in de regering.

Samaras wil dat zo snel mogelijk na het binnenhalen van het tweede steunpakket, van 130 miljard euro, parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Die moeten uiterlijk 8 april plaatsvinden.

Afschrijving
Een van de belangrijkste voorwaarden om het tweede steunpakket te krijgen is een akkoord tussen Athene en de banken die forse aantallen Griekse staatsobligaties bezitten. Samaras denkt dat er uiterlijk 5 maart een akkoord is over het verlies dat de banken op de obligaties moeten nemen. Naar verluidt gaat het om een afschrijving van 65 à 70 procent, aanzienlijk meer dan de 50 procent die in oktober vorig jaar werd afgesproken.

Herstel economie
Volgens de coalitiepartner in de regering van premier Lucas Papademos wordt de crisis nu op de verkeerde manier bestreden. Het grootste probleem is in de ogen van Samaras dat er bij het maken van de afspraken met de geldschieters, de EU en het IMF, niet is stilgestaan bij maatregelen die tot een herstel van de Griekse economie moeten leiden.

"We raakten in een vicieuze cirkel waarin belastingverhogingen en lagere inkomsten leidden tot een diepere recessie. Daardoor liepen de tekorten verder op, die weer werden bestreden met extra bezuinigingen'', aldus Samaras.

Recessie
De Griekse economie bevindt zich in het vijfde achtereenvolgende jaar van recessie. "Dit is geen cyclische beweging meer, maar een lange depressie die we in Griekenland en Europa niet eerder zagen'', zei Samaras. "Tenzij we er iets aan doen, raken we dieper in de crisis verstrikt in plaats van dat we eruit kruipen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen