Nieuws9 dec '11 19:37

DNB blij met uitkomst eurotop

Auteur: Harmen Simon Teunis

President Klaas Knot van De Nederlansche Bank is blij met het verdrag dat de leiders van de eurolanden donderdag zijn overeengekomen om een strengere begrotingsdiscipline af te dwingen.

Knot: "Mijn belang is dat er gewoon meer budgettaire discipline komt. Hoe dat gebeurt, dat is voor mij secundair. Als er maar meer discipline komt. In die zin vind ik de uitkomst verheugend."

Volgens Knot reiken de afspraken verder dan alleen de discipline, maar gaan ze ook over 'automatisch ingrijpen als een land zich toch niet aan de afspraken houdt".

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en De Nederlandse Vereniging van Banken zijn blij met de uitkomst van de eurotop. Anderen zijn minder enthousiast.

NVB
De NVB vindt het positief dat de begrotingsdiscipline van de lidstaten is aangepakt. VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat er met het bereikte akkoord "een belangrijke stap is gezet naar rust in de eurozone".

De organisaties benadrukten het belang van snelle en adequate besluitvorming door de Europese regeringsleiders: "De welvaart in Nederland hangt nauw samen met de euro".

Rapportcijfer: 6-
Volgens macro-econoom Maarten Leen van ING lijkt het erop dat de Europese regeringsleiders zich meer richten op het voorkomen van een nieuwe schuldencrisis dan op het bestrijden van de huidige.

"De resultaten tot nu toe zijn mager. In rapportcijfers: een 6-. Het enige nieuwe is, naast het streven naar begrotingsevenwicht, dat er automatische sancties komen als de EU-lidstaten hun begroting niet in de hand houden. Dat is wel goed. De criteria en de mogelijkheden om landen te beboeten zijn er al, maar daar zit nu nog een politieke toets in die in het verleden is misbruikt", zei Leen.

Stap in goede richting
Hoogleraar Europese studies Paul Scheffer van de Universiteit van Tilburg vind het verdrag een stap in de goede richting, maar niet voldoende om de eurocrisis te bestrijden. "Dit verdrag kan een herhaling worden van het stabiliteitspact dat gesloten is bij het invoeren van de euro. Daarin werden allerlei afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over het maximale begrotingstekort en de staatsschuld. Maar er was geen discipline. De afspraken zijn meteen overschreden door verschillende lidstaten."

Gerelateerde artikelen