Nieuws21 mei '12 11:00Aangepast op 21 mei '12 16:25

Samsom: lage rente is tijdbom

Auteur: Fleur de Bruijn

“Onze lage rente is een tijdbom onder de Europese samenwerking.” Dit zei Diederik Samsom maandag tegen BNR’s Paul van Liempt.

Samsom reageerde op het plan van de nieuwe Franse president Hollande om euro-obligaties in te voeren. Hollande wil op de top van EU-landen met een voorstel komen voor dergelijke obligaties en druk uitoefenen op Berlijn om het Duitse veto tegen de uitgifte van euro-obligaties op te heffen.

Merkel is fel gekant tegen euro-obligaties omdat het land dan een hogere rente zal moeten betalen op hun schuld. Bovendien is Duitsland bang dat de discipline binnen probleemlanden om orde op zaken te stellen snel zal wegebben.

Juichen over rente
Diederik Samsom is een voorstander van deze euro-obligaties. Deze obligaties hebben volgens hem als voordeel dat de eurozone de verantwoordelijkheid voor de rentestand gaat delen. “Minister De Jager juicht dat de rente in Nederland zo laag is, maar daardoor schiet de rente elders gierend omhoog en dat treft Nederland.”

Overigens vindt Samsom wel dat eerst de rente binnen de eurozone dichter bij elkaar moet komen. Het invoeren van de euro-obligaties zal daarom wat hem betreft nog wel een paar jaar duren. “Ik vrees dat we in deze crisis nog wel een tijdje worstelen met de vraag hoe we landen uit de recessie krijgen.”

Kunduz, lente, wandelgang
Natuurlijk sprak Samsom met Paul van Liempt ook over het lenteakkoord. Er is een kunststukje opgevoerd, dat erkende de PvdA-leider. “Er is iets unieks gebeurd, dat is waar. Maar de inhoud, daar gaat het om.” En de inhoud van dat akkoord ‘deugt niet’: de BTW, de nullijn, de versnelde invoering van de pensioenleeftijd. “Wij hadden plannen gemaakt die Nederland op een veel verstandigere manier uit de crisis halen.”

De insinuatie dat de band tussen verschillende partijen door het lenteakkoord gebroken is, is volgens Samsom onwaar. “Er is een akkoord gesloten op inhoud en wij waren het niet eens met die inhoud en daarom deden wij niet mee. Maar dat betekent niet dat er iets kapot is.” Dat er tussen verschillende partijen een liefde voor het leven is opgebloeid, is eveneens bezijden de waarheid. “Zo groot is de liefde tussen de VVD en GroenLinks ook weer niet. (Jolande) Sap zei vrijdag in Nieuwsuur nog dat de VVD absoluut niet haar voorkeur heeft.”

Euro-verkiezingen
Samsom gaf aan dat er wat hem betreft voor de PvdA bij de komende verkiezingen geen breekpunten zijn, ‘maar wel principes’. En vanuit die principes ziet de PvdA-leider een samenwerking met de partijen links van het politieke spectrum wel zitten. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik in de buurt GroenLinks en de SP sta, en ook D66 is nog binnen handbereik.”

Het hoofdonderwerp bij de verkiezingen zal naar verwachting Europa zijn. Met twee partijen die volgens Samsom hun rug naar Europa keren: SP en PVV en dan nog de andere partijen met een blik gericht op Europa, maar met verschillende meningen over de wijze waarop Europa moet omgaan met de eurocrisis. De PvdA is een voorstander van hervormen. En laat daarmee de lijn van Merkel los. Dit terwijl Rutte blijft volhouden dat hij pal staat achter de koers van de bondskanselier.

Duitsland moet geld uitgeven
Een koers die de laatste tijd volgens Samsom wel lijkt te wijzigen, nu er flinke loonsverhogingen zijn aangekondigd. “De loonsverhogingen zijn een concessie aan het bezuinigingsbeleid. Eindelijk ziet Duitsland in dat het ook geld moet uitgeven. Als andere landen hun spullen niet meer kunnen kopen, dan houdt het op.”

Samsom vindt dat Europa op een verstandigere manier moet omgaan met de begrotingsregels. “Er is een strategie nodig, weg van de eenzijdige bezuinigingscampagne.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen