Tulpenbollencrisis anno 2011
Bankiers zouden verplicht op geschiedenisles moeten, meent de CFA, de Britse vereniging van analisten.
De huidige crisis is grotendeels veroorzaakt door financiële vergeetachtigheid, zeggen de analisten. Maar of een verplichte geschiedenisles een nieuwe crisis gaat voorkomen is nog maar de vraag.
Twijfels
Ook Eugenie Krijnsen, als partner bij PWC gespecialiseerd in de bankensector, heeft haar twijfels. "Er waren veel verschillende negatieve ontwikkelingen op verschillende deelmarkten die allemaal min of meer tegelijk optraden." Toch kan kennis van de geschiedenis geen kwaad, meent ze. "In veel aspecten kun je zeker parallellen trekken met wat er in het verleden gebeurd is."
Tulpenbollencrisis
Krijnsen ziet zelfs overeenkomsten met de internetzeepbel van 2000 en de tulpenbollencrisis van 1637. "De oude waarden op de aandelenmarkten zijn terzijde geschoven door het geloof dat de toekomst in dotcombedrijven zou liggen, zonder voldoende te kijken naar de netto-inkomsten van de bedrijven."
Complex
Eenzelfde effect doet zich nu voor met de complexe financiële producten. "Eigenlijk hadden we kunnen inzien dat het verpakken van iets wat in de basis niet echt goed is niet kan leiden tot hele stabiele financiële producten."
Wat volgens Krijnsen ontbreekt is een countervailing power, het kunnen bieden van tegenwicht tegen complexe producten.