Nieuws23 mrt '12 19:37

Behandeling amnestie Suriname uitgesteld

Auteur: Fleur de Bruijn

De behandeling van de amnestiewet in het Surinaamse parlement gaat vrijdag definitief niet door. Het vooronderzoek van deze wet is nog niet afgerond.

Dit heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) bekendgemaakt. Eerder op dag werd gezegd dat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om een vergadering uit te kunnen schrijven.

Onwaarheid
Ook Radjkoemar Randjietsingh, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuw Front zei dat er niet genoeg DNA-leden getekend hadden om aan de vergadering deel te nemen.

"Dat het vooronderzoek niet zou zijn afgerond, is een onwaarheid. Er was gewoon geen quorum. Maar dat willen ze blijkbaar niet officieel bekendmaken’’, zei Randjietsingh.

Niet getekend
Naast de 14 leden van de Nieuw Front-fractie hebben ook acht leden van de coalitiepartij Pertjaja Luhur (zes) en Nieuw Suriname (twee) niet getekend voor aanwezigheid, evenals Carl Breeveld van de kleinste oppositiepartij DOE en twee leden van de kleinste coalitiepartij BEP.

Van twee leden van de NDP van Bouterse was bekend dat ze er niet zouden zijn omdat ze in het buitenland zijn. Er waren dus maar 24 DNA-leden die getekend hadden.

Positieve ontwikkeling
Randjietsingh ziet het voorlopige uitstel als een positieve ontwikkeling. "Er zijn nu dus meer collega’s die vinden dat het te snel gaat. Deze wet is in strijd met nationaal en internationaal recht en mag niet aangenomen worden. En daar zullen wij alles aan doen."

Streep onder verleden
De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen zijn lid van de partij van Bouterse (Mega Combinatie). Suriname heeft volgens hen behoefte heeft aan orde en rust. Ze menen dat een algemeen pardon nodig is, of mensen nu schuldig zijn of niet.

Ronald Venetiaan, oud-president van Suriname is groot tegenstandervan de wetswijziging. "Men probeert het proces dat nu ten einde loopt, waarvan men kennelijk vindt dat het er niet zo goed uitziet voor de verdachten, te torpederen", zei hij woensdag in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Gerelateerde artikelen