Nieuws5 apr '12 05:44Aangepast op 5 apr '12 18:32

Surinaamse amnestiewet aangenomen

Auteur: Thijs Baas

Het parlement van Suriname heeft woensdagavond de amnestiewet aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. Aan de stemming ging een emotioneel debat vooraf.

Om duidelijkheid te scheppen in het stemgedrag van de afzonderlijke parlementariërs vroeg de oppositie, onder wie oud president Venetiaan, een hoofdelijke stemming aan. Door de wet zal geen van de betrokkenen bij de decembermoorden van 1982 worden gestraft.

Vrijspraak
Wat er nu gaat gebeuren met het lopende proces tegen president Desi Bouterse is niet duidelijk. Hij is de belangrijkste van de 25 verdachten van de decembermoorden. Eerder meldde zijn advocaat dat hij geen gebruik wilde maken van de amnestiewet en de zaak gewoon te willen voortzetten, met vrijspraak als inzet.

De initiatiefnemers dienden vlak voor de stemming nog een wetsvoorstel in, waardoor helder werd dat het zogenoemde Moiwana-vonnis geen deel uitmaakt van de amnestiewet. Dat was een voorwaarde voor coalitiepartner Ronnie Brunswijk om in te stemmen met de wet.

Rechten van de mens
Het Moiwana-vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens, draagt Suriname op de daders te berechten van de moord op ongeveer 50 mensen in het dorp Moiwana tijdens de binnenlandse oorlog in 1986.

Opmerkelijk waren de opmerkingen van Brunswijk, in de jaren '80 de grote opponent van Bouterse. Hij liet in een betoog weten dat "je moet kunnen vergeten". Volgens Armand Snijders in Paramaribo heerst er nu vooral angst dat de uitspraak gevolgen heeft voor de gelden die Suriname in de toekomst uit het buitenland kan verwachten.

CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier is ontdaan over de uitslag van de stemming. "Je ziet dat er een dilemma wordt geschapen tussen rust en recht. Mijn  mening is dat er geen rust zal zijn zolang er geen recht gesproken is. We hebben het hier over ernstige schendingen van de mensenrechten, waarvan de 15 daders met naam en toenaam bekend zijn. Ze moeten berecht worden wegens ernstige schendingen van de mensenrechten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen