Nieuws17 mei '12 08:51

Zoon Kaddafi: geen advocaat uit Libië

Auteur: Bart Tuinman

Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de gedode dictator Muammar Kaddafi weigert een Libische advocaat aan te stellen voor zijn verdediging. Dat maakten de Libische autoriteiten woensdag bekend.

De zoon van de gedode dictator Muammar Kaddafi kan volgens de Libische wet niet worden berecht als hij geen advocaat heeft. Saif al-Islam wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse mensenrechtenschendingen, maar Libië ruziet nog met het internationale strafhof over de vraag waar de dictatorszoon terecht moet staan.

Vervolging
Libië wil Saif al-Islam Kaddafi en de vroegere inlichtingenchef Abdullah al-Senussi zelf vervolgen, maar volgens sommige mensenrechtenorganisaties voldoet het rechtssysteem in het Noord-Afrikaanse land niet aan internationale maatstaven. Het ICC wil dat de Libische autoriteiten Kaddafi naar Den Haag sturen om daar berecht te worden.

Premier
Saif al-Islam fungeerde onder het bewind van zijn vader als een soort premier, stelde ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo eerder. Waarom de voormalige rechterhand van de 'Gids van de Revolutie' zich niet wil laten verdedigen door een Libiër is niet bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen