Nieuws28 mrt '12 21:05

Libië ook na Kaddafi levensgevaarlijk

Auteur: Fleur de Bruijn

Gevechten tussen rivaliserende stammen in het zuiden van Libië hebben deze week al meer dan 70 levens geëist. Ook zijn 150 mensen gewond geraakt.

Image

Dat heeft een woordvoerder van de centrale regering van Libië woensdag gemeld. De slachtoffers vielen in de stad Sabha. De gevechten gaan tussen Arabische stammen en het nomadische Tibu-volk.

Macht en middelen
De aanhoudende strijd toont dat de centrale regering moeite heeft haar gezag te laten gelden in heel Libië. Op tal van plaatsen in het Noord-Afrikaanse land wedijveren lokale milities om macht en middelen. De centrale regering kan vaak niet veel doen, omdat het leger nog in opbouw is.

Kaddafi miljard
Woensdag werd bekend dat de Italiaanse justitie op verzoek van het Internationaal Strafhof beslag heeft gelegd op eigendommen van de afgezette en gedode Libische leider Muammar Kaddafi. De eigendommen hebben een waarde van meer dan 1,1 miljard euro.

Arabische revolutie
Muammar Kaddafi werd op 20 oktober 2011 gedood. Kaddafi regeerde Libië bijna 42 jaar lang.

In februari 2011 kwam het volk van Libië, tijdens wat 'de Arabische revolutie' is gaan heten, in opstand tegen de dictator. De protesten beginnen in Benghazi en trokken langzaam door de rest van Libië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen