Sancties treffen Syrië hard
Syrië gaat meteen last hebben van de sancties van de Arabische Liga. Die stemde met een grote meerderheid voor maatregelen tegen het regime van president Assad. De internationale isolatie van het land is daarmee bijna compleet.
De lidstaten proberen met de sancties het regime van Assad te dwingen een einde te maken aan het bloedvergieten. De maatregel gaat per direct in. De leden van de Liga hebben onder meer afgesproken de banktegoeden van het regime te bevriezen en geen zaken meer te doen met de centrale bank van Syrië. Alle handel wordt stilgelegd, tenzij het gaat om levensmiddelen of andere basisbehoeftes van de burgers.
De Liga-landen bevriezen ook de tegoeden van topfiguren van het
Syrische regime. Die zijn bovendien niet meer welkom in de betrokken
Arabische staten. De Liga maakt komende zaterdag bekend welke personen
worden gestraft.
Zware klap
Eerder werd Syrië al geschorst als lid van de Liga, en deze extra sancties komen daardoor des te harder aan, zegt politicoloog Alexander Hammelburg. "Dit is een behoorlijk zware klap voor de Syrische president Assad. Zijn tegoeden worden direct bevroren, dus hij is economisch vleugellam. Het is des te pijnlijker omdat Syrië destijds oprichter was van de Liga."
De landen verenigd in de Liga leggen de sancties officieel op om te voorkomen dat er een buitenlandse interventie komt, zoals in Libië is gebeurd. Maar volgens Hammelburg zijn de Arabische leiders doodsbang om hun eigen populariteit in hun land te verliezen.
Irak, Libanon tegen
Van de 22 lidstaten stemden 19 voor de sancties. Irak en Libanon zijn
tegen de strafmaatregelen. Het is dan ook onzeker of zij de sancties
zullen naleven. Syrië was niet aanwezig bij de stemming op het
Liga-hoofdkwartier in Caïro.
Rosenthal tevreden
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is in ieder geval tevreden met het besluit van de Arabische Liga: "De Liga heeft in meerderheid aangegeven dat het zo niet langer kan. Het Syrisch regime is nu nog verder geïsoleerd geraakt", zei hij zondag. Het besluit brengt een internationale veroordeling dichterbij, volgens Rosenthal. Hij vindt dat de kwestie opnieuw door de VN-veiligheidsraad moet worden behandeld.