Nieuws7 dec '11 09:54Aangepast op 7 dec '11 10:54

Files en vertraging op Schiphol door storm

Auteur: BNR Webredactie

De hagel- en regenbuien en harde wind die woensdag over Nederland razen, zorgen voor problemen in het verkeer en op Schiphol.

Normaal gesproken staat in deze tijd van het jaar maximaal 150 tot 160 kilometer file in de ochtendspits. Als het woensdagmiddag en -avond gaat stormen zoals het KNMI verwacht, wordt het ook tijdens de avondspits druk. Volgens de ANWB rijden mensen vanwege de weersomstandigheden minder hard en houden ze meer afstand.

Windkracht 9
Het KNMI waarschuwt dat woensdag aan de kust kans is op westerstorm met windkracht 9. Vooral in de middag en avond kan het heel hard waaien. Aan de kust, maar ook landinwaarts, kunnen zware windstoten voorkomen. Die kunnen aan de kust oplopen tot rond de 100 kilometer per uur.

Vluchten vertraagd
Vliegtuigpassagiers moeten rekening houden met vertragingen en annuleringen. Verspreid over de dag hebben luchtvaartmaatschappijen uit voorzorg al ongeveer 20 vluchten op Europese bestemmingen geannuleerd.

Onweer
Schiphol had ook korte tijd last van onweer, waardoor een zogeheten afhandelingsverbod van 20 minuten gold. Gedurende die tijd mochten onder meer geen koffers in de laadruimen van de vliegtuigen worden geladen. Als het harder gaat waaien, ondervindt het vliegverkeer hinder, omdat er minder capaciteit is op de banen. Bij krachtige wind moeten vliegtuigen in de lucht meer afstand tot elkaar bewaren.

Waarschuwing
"Verkeersleiders kunnen heel veel, maar niet het weer beïnvloeden", reageerde woordvoerster Marjolein Wenting van de luchtverkeersleiding van Schiphol woensdag op BNR. Ze wist te vertellen dat er op voorhand al vluchten waren geannuleerd. "Meteorologen hadden vannacht al gewaarschuwd. Er zijn dertig vluchten geannuleerd, en we houden er rekening mee dat dat er in de loop van de dag meer worden."

Gerelateerde artikelen