Nieuws13 mrt '12 17:05

PvdA trekt steun euroverdrag in

Auteur: Fleur de Bruijn

De PvdA dreigt de steun voor het Europese begrotingspact in te trekken als Brussel volgend jaar niet soepel is bij het Nederlandse begrotingstekort.

Als de Europese Commissie van Nederland blijft eisen dat het tekort in 2013 maximaal drie procent is, moet Nederland het deze maand door de regeringsleiders ondertekende begrotingsverdrag niet bekrachtigen.

Groeipact
Dat zegt Ronald Plasterk, financieel woordvoerder van de PvdA. Als de PvdA de steun voor het begrotingspact intrekt, heeft het kabinet op dit punt geen meerderheid, omdat ook de PVV tegen is.

Plasterk zei dinsdag dat het begrotingspact een groeipact moet zijn, en geen ‘wurgpact'. Premier Mark Rutte moet van hem naar Brussel om meer soepelheid te eisen voor volgend jaar.

Verder in recessie
De financieel woordvoerder rekende dinsdag voor dat er 15 miljard euro bezuinigd moet worden om aan de EU-regels te voldoen. Dat is volgens hem schadelijk voor de economie. Nederland zakt dan verder in een recessie. Uitzonderingen op de EU-regels zijn mogelijk bij uitzonderlijke omstandigheden.

Plasterk wil dat Nederland in 2015 wel op een begrotingstekort van drie procent uitkomt, maar daarvoor moeten er eerder structureel hervormd worden. Nederland zou wat hem betreft één of twee jaar de ruimte moeten hebben om naar die drie procent toe te groeien.

Als de Europese Commissie dat weigert, moet Nederland het euroverdrag over meer begrotingsdiscipline voorlopig niet ratificeren, vindt Plasterk.

Twaalf eurolanden
Het euroverdrag treedt in werking zodra het door twaalf eurolanden is bekrachtigd. De Kamer zal de goedkeuringswet waarschijnlijk nog voor de zomer behandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen