Nieuws23 aug '12 08:36

SP: Restschuld kwijtschelden voor huiseigenaren in nood

Auteur: Marjan van den Berg

Als huizenbezitters met een restschuld in de problemen zijn geraakt, zouden banken een deel van de restschuld moeten kwijtschelden. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Farshad Bashir op BNR.

Uit onderzoek van Experian blijkt dat grofweg 30 procent van de huizenbezitters een hypotheek heeft die hoger is dan de huidige waarde van het huis. Gemiddeld genomen is die zogenoemde restschuld opgelopen tot bijna 24.000 euro.

Banken
Bashir noemt dit "zorgelijk". "Stel je voor dat je gaat scheiden, je baan verliest of gaat verhuizen en dan vervolgens met een restschuld komt te zitten, dan heb je een probleem. Ik vind dat de banken hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten in gesprek gaan met hun klanten die dit probleem hebben om te kijken hoe dat opgelost kan worden."

Als deze groep mensen echt in de problemen zou komen, moeten banken over de brug komen, zegt het SP-Kamerlid. Hij denkt hierbij aan een betalingsregeling of het gedeeltelijk afschrijven van de restschuld. "Op het moment dat mensen in problemen zitten en echt niet anders kunnen, lijkt het me logisch dat zij dat doen."

Bashir vindt dit logisch omdat banken ook flink winst maken op hypotheekproducten.

Aflossen
CDA-Kamerlid Eddy Van Hijum noemt het "ongelooflijk" dat de SP "bij het eerste het beste schuldenprobleem meteen weer met kwijtschelding komt".

VVD-Kamerlid Helma Neppérus spreekt van een "onzinnig verhaal, ook niet eerlijk want die banken moeten dat ook ergens van betalen. Het moeten ook nog vaak overheidsbanken zijn in de visie van de SP. Dan betaal ik het als belastingbetaler".

Van Hijum benadrukt dat er meer moet worden afgelost. Hij wil dat er maatregelen worden genomen om dit te stimuleren. Hij denkt bijvoorbeeld aan een premie op vervroegd aflossen.

Neppérus over het stimuleren van vervroegd aflossen: "Om daarover na te denken en daarnaar te kijken, daar vinden we elkaar -denk ik- allemaal wat meer."

Gerelateerde artikelen