Nieuws13 aug '12 12:16

Huizenprijzen dalen verder in 2013

Auteur: Anne-Greet Haars

Op de woningmarkt blijft het volgens de Rabobank komend anderhalf jaar nog aanmodderen. In 2013 wordt een daling van 4 procent verwacht. Slechte zaak, wanneer kredietbeoordelaars juist kijken naar deze markt.

Doordat kopers de vraagprijzen voor woningen niet willen of kunnen betalen en verkopers hun prijzen maar mondjesmaat verlagen, worden huizen moeizaam verkocht. De periode van dalende prijzen zal daarom nog even aanhouden, terwijl het aantal verkochte huizen laag blijft.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

Buitenlandse kredietbeoordelaars
Ben Emons, portefeuillehouder en handelaar bij obligatiefonds Pimco zegt op BNR dat een verslechtering van de kredietwaardigheid kan leiden tot een hogere Nederlandse rente: "Kredietbeoordelaars hebben aangegeven dat met name de huizenmarkt onderdeel is voor kredietanalyse. Wanneer het slechter gaat met die markt, zal de Nederlandse rente gaan lijken op de Franse rente. De rente zal niet verhogen als in Italië en Spanje, deze landen hebben al veel meer downgrades gehad."

Beursanalist Corné van Zeijl van SNS Asset Management: "In Nederland en Denemarken is de schuld één van de hoogste ter wereld. Dat is zeker een issue. In Spanje is de crisis ook ontstaan door de huizenbubbel. In Nederland is die bubbel lang niet zo groot, toch is het een waarschuwing. Het wordt pas een probleem wanneer hypotheekbezitters de kosten niet meer kunnen betalen door bijvoorbeeld werkloosheid."

Huizenprijzen
De prijzen van bestaande koopwoningen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld 5 procent. Het merendeel hiervan, 3,8 procent, is al gerealiseerd. In 2013 wordt een verdere daling van 4 procent verwacht.

Ondertussen zal het aantal verkochte woningen gelijk blijven, terwijl het aanbod groeit. Net als dit jaar wisselen naar verwachting volgend jaar 113.000 huizen van eigenaar.

Drie jaar daling
Inmiddels dalen de huizenprijzen al meer dan drie jaar. Dat is net zolang als in begin jaren '80. Toen daalden door de oplopende hypotheekrente de prijzen met 34,8 procent aanzienlijk sneller ten opzichte van de 12,3 procent nu. Maar in tegenstelling tot 30 jaar geleden is het volgens de Rabobank nu onwaarschijnlijk dat prijsdalingen na ruim drie jaar voorbij zijn. Dit komt onder meer door de zwakke economie, onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, het werk en de koopkracht door bezuinigingen.

Akkoord
In het zogeheten Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn afspraken gemaakt over beperking van de hypotheekrenteaftrek. Maar volgens de Rabobank is de kans groot dat deze plannen na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september worden aangepast.

Beperking
Wel is het zo dat de meeste politieke partijen een of andere beperking van de belastingteruggave willen. De Rabobank verwacht daarom dat in het laatste kwartaal van dit jaar het aantal verkocht woningen weer iets zal toenemen, omdat kopers nog gebruik willen maken van het huidige fiscale beleid. In het tweede kwartaal nam de huizenverkoop ook toe, omdat gevreesd werd voor een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 juli.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen