Nieuws11 feb '12 00:10Aangepast op 17 feb '12 10:58

Jong en niet te stuiten [slideshow]

Auteur: Karin Backx

Het begon met één doos, maar inmiddels staat zijn slaapkamer er vol mee. De 19-jarige Wouterjan Stikkel begon vorig jaar zijn bedrijf in stuiterballen.

"Ik heb altijd wel een flinke voorraad staan", vertelt Stikkel. "In principe kunnen we altijd wel alles onder de duizend stuks leveren."

De jonge ondernemer begon met een doos van 2000 stuiterballen, maar dat werd als snel meer. "Op een gegeven moment merk je dat daar niet zo lang meer meedoet. Je gaat steeds eerder inkopen."

Lief aankijken
"Ik heb één keer gehad dat ik niet uitkwam en de leverancier lief moest aankijken. Als de dozen volzitten met stuiterballen, dan zit het wel goed."

De stuiterballen zijn tijdloos en makkelijk op voorraad te houden. Dat waren voor Stikkel belangrijke redenen om zijn webwinkel Stuiterballen.com te beginnen.

Havo
"Ik  kwam er achter dat op internet stuiterballen nog niet in grote aantallen te verkrijgen waren", licht Wouterjan Stikkel toe.

Juni 2010, toen hij net klaar was met zijn eindexamen havo, is hij zijn webwinkel stuiterballen.com opgestart.

Gewoon begonnen
"Ik had niet echt een business- of ondernemersplan opgesteld toen ik begon. Ik had wel wat dingen op papier gezet over kosten, verkoopprijs, inkoop en promotie, maar nooit stapsgewijs voorbereid. Ik ben gewoon begonnen."

"De vragen die ik had, kon ik kwijt op verschillende fora, zoals het Webwinkel Forum, en dat doe ik overigens nog steeds.

300 euro
De verkoop gaat boven verwachting. "Bij de KvK-inschrijving ging ik uit van een verwachte omzet voor het eerste jaar van 300 euro, maar dat werden al snel duizenden euro's per maand", vertelt hij enthousiast.

De 41-jarige Jan Lukkien, is directeur van PlanetXL. Hij runt verschillende webwinkels in specifieke nichemarkten, zoals diabolo-planet, jongleer-planet en jellybellyshop.nl.

Doos diabolo's
Lukkien is begonnen met een doos diabolo's. "Ik was wel benieuwd hoe het was 'om winkeltje te spelen'.  Kinderen stonden rijendik voor mijn huis voor een diabolo. Na het lanceren van mijn website ging het heel snel."

Inmiddels runt Lukkien verschillende webwinkels in onder meer jojo's, vliegers en wil hij graag blijven pionieren. "Je hebt ondernemers en managers. Ik voel mezelf echt ondernemer."

"Op het moment dat iets loopt, vind ik dat ik het los moet laten en aan een manager moet overlaten. Zo kan ik verder met mijn passie van nieuwe producten ontdekken."

Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein

Gerelateerde artikelen