Nieuws28 mei '12 14:00

Blair durfde strijd met pers niet aan

Auteur: Pieter van den Akker

De oud Britse premier Tony Blair nam tijdens zijn regeerperiode de beslissing om in het gevlij te komen bij de pers en er niet de strijd mee aan te gaan.

Dat zei hij maandag tegen de onderzoekscommissie van de overheid die de ethiek van de Britse pers onder de loep neemt. Als politieke leider heb je te maken met zeer machtige mediaorganisaties en als je er ruzie mee krijgt, kunnen ze verhinderen dat je je boodschap nog uitdraagt, zei Blair.

Nauwe banden
Als hij de strijd wel was aangegaan had dat zoveel tijd en energie gekost dat dat ten koste was gegaan van het beleid dat hij wilde doorvoeren.

Volgens Blair zijn nauwe banden tussen politici en journalisten nauwelijks te vermijden. "Dat was zo en dat zal altijd zo blijven'', zei hij tijdens het verhoor door de commissie-Leveson. Wel is die band soms ongezond, voegde hij eraan toe.

Afluisterschandaal
De commissie onderzoekt het afluisterschandaal rond de inmiddels opgedoekte Britse krant The News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch, die daardoor in opspraak is geraakt. Blair moest voor de commissie verschijnen wegens zijn vriendschap met Murdoch.

De voormalige Labourpremier leidde Groot-Brittannië van mei 1997 tot en met juni 2007. Blair is sinds 2010 peetvader van een van de kinderen van Murdoch. Ook steunde Murdochs krant The Sun de premier drie keer in zijn verkiezingsstrijd.

Aanval
Blair zei dat The Sun en de Daily Mail de twee machtigste kranten van het land zijn. Als je daarmee in onmin raakt, kun je een 'totale aanval' verwachten'', zei hij. Blair zei dat ook zijn familie en naasten daarvan het slachtoffer zijn geworden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen