Nieuws14 jun '12 11:59

Premier Cameron voor mediacommissie

Auteur: Anne-Greet Haars

Bij het onderzoek naar de afluisterpraktijken bij de sensatiekrant News of the World wordt niemand ontzien. Zelfs de premier niet: David Cameron is donderdag verschenen voor de mediacommissie.

Dat is de commissie die de praktijken en de ethiek van de Britse pers onderzoekt. De regering van Cameron ligt onder vuur door onthullingen over haar nauwe banden met het media-imperium van Rupert Murdoch.

Ondervragen
“Hij gaat zeven uur lang ondervraagd worden over zijn verhoudingen met de pers. En geloof me, hij heeft hier op gestudeerd. Want in dit onderzoek is geen e-mail onbelangrijk of een smsje te klein: hij gaat overal over ondervraagd worden”, legt BNR’s correspondent in Groot-Brittannië, Lia van Bekhoven, uit.

Cameron heeft de commissie zelf in het leven geroepen. Dat gebeurde na het schandaal rond de krant News of the World. Verslaggevers zouden hebben gehackt en agenten hebben omgekocht in de jacht op primeurs. Eerder werden ook Rupert Murdoch en voormalig premier Tony Blair al aan de tand gevoeld.

Woordvoerder Cameron
Cameron is goed bevriend met Rebekah Brooks, de vroegere chef van het moederbedrijf van News of the World. Ex-redacteur Andy Coulson was tot vorig jaar regeringswoordvoerder.

“We hebben veel gehoord in de loop van dit onderzoek over de relatie tussen de pers en politiek. Wat Cameron gevraagd gaat worden is: Waarom koos hij een woordvoerder die hoofdredacteur is geweest van een blad dat telefoontjes had afgeluisterd?”, zegt Van Bekhoven.

“Volgens de woordvoerder, die eerder gehoord werd, was het nauwelijks een onderwerp tussen de twee. Terwijl Cameron zei dat hij heel vaak met z’n woordvoerder hier over gesproken heeft.”

Politieke beschadigingen
De vraag is of Cameron op politiek vlak last kan krijgen van deze zaak. Van Bekhoven: “Niet in de zin dat z’n positie in gevaar is. Maar het beschadigt hem wel, want zijn beoordelingsvermogen staat wel onder druk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen